Nelegalni članovi smijenili legalne

Svjetlana Tadić
Nelegalni članovi smijenili legalne

BANjALUKA - Potpredsjednicima Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomiru Klincovu i Milanu Lovriću juče je nelegalno izabrano rukovodstvo Komore uručilo rješenja o prestanku mandata u ovoj instituciji.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH iz reda srpskog naroda Ljubomir Klincov kazao je da će nelegalno rukovodstvo Komore najvjerovatnije danas sjesti na njihova radna mjesta.

- Očekujemo da će odmah biti održana i sjednica nelegalnog Upravnog odbora koji će izabrati generalnog sekretara. Mi se, naravno i dalje protivimo čitavoj proceduri koja se sprovodi u Komori, naročito poslije inspekcijskog rješenja u kojem se dokazuje da su sve aktivnosti na izboru novog rukovodstva ove institucije bile nezakonite - rekao je Klincov.

Dodaje da je činjenica da je trenutnom leganom rukovodstvu danas istekao mandat, ali da je isto tako činjenica da novo rukovodstvo nije ni moglo da bude izabrano zbog izbjegavanja i nedolaska delegata iz reda bošnjačkog naroda na sjednice Skupštine.

- Logično je da se legalno rukovodstvo zadrži na tehničkom mandatu dok se ne izberu novi članovi. Nažalost bošnjačka strana u Komori to ne podržava - istakao je Klincov.

Predsjednik Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH Mihajlo Butigan i potpredsjednici Komore Ljubomir Klincov i Milan Lovrić uputili su pisma predsjedniku Komore Mahiru Hadžiahmetoviću i generalnom sekretaru Tariku Đođiću u kojem od njih traže da učestvuju u "zajedničkom obezbjeđivanju legalnosti u radu ove institucije".

- U pismu sam ponovio da rješenjem inspekcije Ministarstva pravde BiH otvara mogućnost da se stanje u Komori normalizuje, te pozvao rukovodstvo Komore da se započne zakonit izborni proces komorskih zastupnika - rekao je Butigan.

Klincov ističe da nelegalno rukovodstvo Komore ima do utorka rok za žalbu na rješenje inspektora.

Dodao je da je pismom od generalnog sekretara Komore zatraženo da obustavi sprovođenje daljih pravnih posljedica nezakonite odluke i da odustane od primopredaje dužnosti starih i novih predsjednika i potpredsjednika Komore.

- I pored toga Milanu Lovriću i meni uručena su rješenja o prestanku mandata - kazao je Klincov.

Generalni sekretar Komore Tarik Đođić nije juče odgovarao na naše pozive.

Kvorum

U pismima koja su poslata na adresu Komore od strane Klincova i Lovrića navodi se da je Skupština Spoljnotrgovinske komore sa izbornom problematikom na dnevnom redu odgađana u tri navrata zbog nedostatka kvoruma, te da je neophodno utvrditi novi termin održavanja sjednice Skupštine, što je u skladu i sa rješenjem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana