Ne osjeća se oporavak od recesije

Glas Srpske
Ne osjeća se oporavak od recesije

SARAJEVO - Uslovi poslovanja u BiH ostali su izuzetno nepovoljni. Stanje u privredi je veoma teško, a oporavak od recesije se u većini kompanija još ne osjeća.

Ovo je juče izjavio projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran a prenijele agencije.

Po njegovim riječima, nepojmljive slabosti zvanične statistike BiH koja ne analizira, niti objavljuje kvartalne podatke o BDP-u onemogućavaju pouzdan zaključak o izlasku iz recesije, kao što je bio slučaj i s ulaskom, ali proizvodna i spoljnotrgovinska kretanja su evidentno mnogo bolja nego u istom periodu prošle godine.

- Nastavak smanjenja vrijednosti direktnih stranih ulaganja u tom periodu pokazuje da nema pokretanja novih projekata i novih poslovnih aktivnosti, već je riječ isključivo o oporavku ranijih izvoznih lidera i povratku ka ranijim vrijednostima izvoza, što jeste pozitivno, ali ne osigurava dugoročnu perspektivu - kazao je Gavran.

U prvih šest mjeseci 2010. ostvaren je izvoz iz BiH u vrijednosti 3,48 milijardi KM, što je za 32,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana