Naplatu potraživanja čekaju i po dvije godine

Svjetlana Tadić
Naplatu potraživanja čekaju i po dvije godine

BANjALUKA - Proizvođači mesa, mlijeka i drugih sirovina u Republici Srpskoj imaju velikih problema sa naplatom potraživanja od otkupljivača, a nerijetko na naplatu isporučene robe čekaju i po dvije godine.

Proizvođači kažu da otkupljivači njihovih proizvoda nemaju razumijevanja, te da novac koji bi trebalo da isplate njima ulažu u sopstvene investicije.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac kazao je "Glasu Srpske" da je nemogućnost naplate isporučene robe jedan od najvećih problema domaćih proizvođača koji se već godinama ne rješava.

- Poslovanje između kupca i proizvođača regulisano je ugovorima, ali i usmenim dogovorom, od kojih se nijedan ne poštuje - rekao je Usorac i dodao da bi u slučajeve prevara sa naplatom trebalo da se uključi i Tužilaštvo RS.

- U Srpskoj oko 1.000 proizvođača mlijeka tužilo je otkupljivače zbog dugovanja. Nezamislivo je kako uopšte može da se održi proizvodnja kada se dugovanja vuku i po godinu i više - kaže Usorac i dodaje da otkupljivači imaju milionska dugovanja, ali bez obzira na to, investiraju u nove objekte i postrojenja.

- Gotovo svi veliki trgovački lanci i supermarketi ne plaćaju redovno primljenu robu - ističe Usorac.

Vlasnik preduzeća "Živanić DS" iz Prnjavora Desimir Živanić kaže da na naplatu potraživanja za isporučenu robu čeka u prosjeku šest mjeseci.

- Problem je to što kupci mogu da ucjenjuju proizvođače prekidom saradnje, pa smo prinuđeni da im isporučujemo robu kako im ne bi propao posao - kaže Živanić.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da bi država u dogovoru sa bankama mogla da obezbijedi reprogramiranje kreditnih obaveza preduzeća, odnosno da "zaledi" glavnicu duga, te da se plaća samo kamata i na taj način bi se riješila likvidnost preduzeća, a samim tim i problem dugovanja prema proizvođačima.

Iz kompanije "Delta maksi" kažu da su rokovi plaćanja između dobavljača i trgovaca regulisani ugovorima i da se kreću od 30 do 120 dana.

- Roba koja ostvaruje brz obrt, kao što su hljeb, mlijeko i novine, plaća se u kraćim vremenskim intervalima, a roba sa sporijim obrtom nešto kasnije - rekli su u "Delta maksiju".
U tržnom centru "Merkator" kažu da i u otežanim uslovima poslovanja na tržištu uredno plaćaju preuzetu robu. Dodaju da se određivanje roka plaćanja postiže sporazumno.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka, preduzeća u RS za isporučenu robu prošle godine potraživala su od domaćih kupaca oko 2,2 milijarde maraka, a od kupaca iz inostranstva oko 318 miliona maraka.

Poslovna praksa

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS ističu da poslovna praksa podrazumijeva period plaćanja od 30 do 60 dana.

- Činjenica je da zastoj u plaćanju kod jednog preduzetnika povlači za sobom teškoće u poslovanju ostalih - rekao je direktor ove agencije Slobodan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana