Najveća pokrivenost uvoza izvozom u RS

Dragana Keleč
Najveća pokrivenost uvoza izvozom u RS

BANjALUKA - Spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 2,89 milijardi maraka, a pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu bila je 57,8 odsto, što je najveća pokrivenost uvoza izvozom ove godine u regionu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvoza iznosila je 1,06 milijardi, a uvoza 1,83 milijardi maraka, dok je ostvareni spoljnotrgovinski deficit u prvoj polovini ove godine iznosio 774,8 miliona maraka.

- Ukupan izvoz u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 35,3 odsto, a uvoz za 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine - podaci su Zavoda.

Najveća vrijednost izvoza, odnosno 18 odsto, ostvaren je sa Srbijom, a srpska privreda bila je i najveći uvozni partner RS u ovoj godini, sa učešćem od 21 odsto u ukupnom uvozu.

- U odnosu na okruženje, u prvoj polovini ove godine RS je, poslije Hrvatske, imala najveću pokrivenost uvoza izvozom - navedeno je u izvještaju Zavoda.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da podaci o povećanom izvozu za čak 35 odsto govore o tome da se domaća preduzeća sve više okreću proizvodnji.

- Povećanju izvoza domaćih proizvoda najviše je doprinio pad evra, što je dovelo do pojeftinjenja naših proizvoda u inostranstvu, a samim tim i do veće tražnje za njima. Ipak, ne treba zaboraviti da su preduzeća iz RS lani imala drastičan pad izvoza, od čega se još oporavljaju - objasnio je Grabovac.

On smatra da pad uvoza u prvoj polovini ove godine znači da su domaće firme uvozile manje repromaterijala i mašina, što znači da je kupovna moć u RS još niska.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u ovoj godini najviše je izvezeno mineralnih goriva i maziva, te mašine i transportna sredstva.

- U prvih šest mjeseci 2010. godine najviše je uvezeno mineralnih goriva i maziva i hrane - navedeno je u izvještaju Zavoda.

BDP

Bruto društveni proizvod (BDP) RS, prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku, u prošloj godini iskazan u tekućim cijenama iznosi 8,24 milijardi maraka i u odnosu na 2008. godinu bilježi realni pad od 2,8 odsto.

U odnosu na okruženje RS bilježi najmanji procentualni realni pad BDP-a. Ovaj pad u FBiH iznosi 2,97 odsto, u Srbiji tri, a u Hrvatskoj 5,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana