Mogući nemiri zbog rasta cijena žitarica

Glas Srpske
Mogući nemiri zbog rasta cijena žitarica

LONDON - Rast cijena žitarica u svijetu, zbog suše i požara u Rusiji, u nekim zemljama predstavljaće dodatni pritisak na stanovništvo već pogođeno finansijskom krizom, što bi moglo da dovede i do socijalnih nemira, upozorio je analitičar Džonatan Vud.

Cijene pšenice na svjetskom tržištu od juna su povećane za 70 odsto i na najvišim su vrijednostima od 2008. godine. Te godine je rast cijena hrane izazvao seriju protesta i pobuna u zemljama u razvoju, prenijele su agencije.

Džonatan Vud iz konsultantske firme "Kontrol risks", predviđa da bi i danas, u slučaju opstanka visokih cijena žitarica, ponegdje moglo da dođe do uličnih pobuna.

- Naročito ranjivim trenutno se smatraju Egipat, Alžir i Sirija, kao i južnoevropske zemlje u razvoju, u kojima već postoji nezadovoljstvo zbog znatnog smanjenja javnih troškova, beneficija i plata - rekao je Vud.

Dodaje da cijena žitarica igra veoma značajnu ulogu u bliskoistočnim i sjevernoafričkim zemljama, jer ih u najvećoj mjeri uvoze, pa bi rast cijena žitarica i hljeba imao ogroman uticaj na budžet stanovništva.

Analitičari navode da su mnoge zemlje centralne i istočne Evrope, da bi se kvalifikovale za pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske unije, u posljednje vrijeme primijenile teške mjere štednje, pa je rizik od nemira dodatno povećan.

- Strpljenje stanovništva prilično se "istanjilo" u Rumuniji, Španiji, Italiji, Francuskoj i baltičkim državama. Rizik je uvijek najveći tamo gdje postoji brojno siromašno gradsko stanovništvo i gdje hrana čini više od 60 odsto potrošačke korpe - kaže politički analitičar kompanije "Nomura" Alister Njuton.

Stručnjaci ističu da izbijanje nemira zavisi i od toga koliko će potrajati rast cijena žitarica i kako će on djelovati na cijene ostale hrane i sirovina.

Karteli

Analitičari navode da postoje strahovanja da bi Rusija mogla da iskoristi sadašnju krizu na tržištu žitarica da bi okupila okolne proizvođače - Bjelorusiju, Kazahstan i Ukrajinu - stvarajući neku vrstu regionalnog žitarskog kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana