Moguće raspisivanje novih izbora u Komori

Željka Domazet
Moguće raspisivanje novih izbora u Komori

SARAJEVO - Ako bi žalba na Rješenje Inspekcije za upravni nadzor Ministarstva pravde BiH od 24. juna, koju su uputile određene grupe iz Spoljnotrgovinske komore BiH, bila odbijena i ako bi bilo potvrđeno inspekcijsko rješenje da su izbori u Komori sprovedeni nezakonito, onda bi Ministarstvo spoljne trgovine BiH formiralo novu komisiju, poništilo izborni proces i raspisalo nove izbore u Komori.

Kazali su ovo "Glasu Srpske" u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dodali da bi o svim aktivnostima u Komori Ministarstvo upoznalo Savjet ministara BiH i tražilo njegovu saglasnost da sprovede zakonite izbore u Komori.

- Još uvijek čekamo zvanični stav ministra pravde BiH Bariše Čolaka o dešavanjima u Komori, a od tog stava i odluke zavisi naša reakcija - kazali su u Ministarstvu.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da će danas ili najkasnije u ponedjeljak donijeti odluku o tome da li su izbori u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koji su izvršeni bez saglasnosti srpskih i hrvatskih predstavnika, urađeni u skladu sa zakonom ili ne.

- U ovom trenutku kao ministar pravde u cijelom slučaju odlučujem kao drugostepeni organ, poslije nalaza Inspekcijskog odjeljenja i prigovora iz Spoljnotrgovinske komore. Naglašavam da izbori u Spoljnotrgovinskoj komori moraju biti sprovedeni u skladu sa zakonom - rekao je Čolak.

On je naglasio da je svjestan toga da će njegova odluka, ma kakva bila, imati različite reakcije i u javnosti i u Spoljnotrgovinskoj komori.

- Bez obzira na to, svoju odluku utemeljiću na zakonu -  istakao je Čolak.

Ministarstvo pravde BiH naložilo je upravni nadzor u Spoljnotrgovinskoj komori BiH u vezi sa zakazivanjem i sprovođenjem izbora za novi saziv Skupštine Komore na zahtjev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Rješenje inspekcije

Inspekcija Ministarstva pravde BiH donijela je 24. juna rješenje u kojem je potvrđeno sa su izbori u Spoljnotrgovinskoj komori BiH bili nezakoniti.

Inspekcija je pozvala Komoru da izbore sprovede u skladu sa zakonom i da ne preduzima bilo kakve poteze koji bi mogli da izazovu veće pravne posljedice.

Na ovaj nalaz Inspekciji je upućena žalba iz Spoljnotrgovinske komore BiH na čiji prigovor ministar pravde BiH treba da donese konačno rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana