Miroslav Mišković najbogatiji u regionu

Glas Srpske
Miroslav Mišković najbogatiji u regionu

SPLIT - Među "svježim" bogatašima u regionu, koji su poslovne imperije izgradili tokom procesa privatizacije, najbogatiji su srpski milijarderi Miroslav Mišković i Filip Cepter, dok je najbogatiji Hrvat Ivica Todorić "težak" oko pola milijarde evra.

Srpski bogataši, prema procjenama, višestruko su "teži" od hrvatskih, piše hrvatska štampa, prenosi Tanjug.

Najbogatiji Srbin je prvi čovjek "Delta Holdinga" Miroslav Mišković, koji je od 11 zaposlenih prije 20 godina došao do današnjih 24.000. Drugi po "težini" Srbin je Filip Cepter, koji je od prodavca kuhinjskog posuđa dogurao do vlasnika internacionalne kompanije koja proizvodi posuđe u više evropskih zemalja.

Mišković je, prema neslužbenim procjenama, "težak" nešto više od dvije milijarde evra.

Oko milijardu evra vrijedi poslovno carstvo Bogoljuba Karića, koji je počeo prodajom znački i privezaka. Na toliko se procjenjuje i biznis Zorana Drakulića, trgovca obojenim i rijetkim metalima, koji posjeduje 12 kompanija širom svijeta.

Biznismen Petar Matić jedan je od najbogatijih ljudi u Srbiji, koji je u posao krenuo osnivanjem kompanije "MPC" u Benkovcu 1989. godine, a tokom rata posao je preselio u Beograd, gdje trguje naftom, cigaretama i stranim pićima. Poslovni partner mu je bio Marko Milošević.

Prema podacima hrvatskih medija, oko 700 miliona evra "teži" Vuk Hamović, jedan od većih trgovaca strujom u istočnom dijelu Evrope, a otprilike jednako vrijede i poslovi Stanka Subotića Caneta. Milan Beko, navode mediji, bavi se poslovima vrijednim pola milijarde evra.

Sa oko 400 miliona evra upravlja Predrag Ranković Peconi, a sa oko 300 miliona biznismen Miodrag Kostić.

Hrvatski bogataši, pišu, "teže" višestruko manje.

Prema magazinu "Forbs", najbogatiji Hrvat je prvi čovjek "Agrokora" Ivica Todorić, čije je porodično poslovno carstvo procijenjeno na oko 538 miliona evra. On je ujedno i jedini hrvatski milijarder.

Iza njega slijedi vlasnik "Atlantik grupe" Emil Tedeski sa poslovnim carstvom vrijednim nešto manje od 124 miliona evra, te najveći pojedinačni akcionar rovinjske "Adris grupe" Ante Vlahović sa bogatstvom procijenjenim na 90 miliona evra.

Hrvatski biznismeni

Hrvatski hotelijer Anđelko Leko sa 56 miliona evra na berzi jedan je od najbogatijih biznismena u Hrvatskoj. Među "dobro situiranim" Hrvatima je i vlasnik "Diokija" Robert Ježić sa bogatstvom od 52 miliona i vlasnik "Franka" Milan Artuković sa 35 miliona evra vrijednim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana