Među 500 preduzeća nema nijedno iz RS

Marina Čigoja
Među 500 preduzeća nema nijedno iz RS

VARŠAVA, BANjALUKA - Na tradicionalnoj listi 500 najvećih preduzeća u centralnoj Evropi, koju je revizorsko-konsultantska kuća "Dilojit" sačinila na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, prvo mjesto zauzeo je poljski petrohemijski koncern "PKN Orlen", a na listi se nije našlo nijedno preduzeće iz Republike Srpske.

Među 500 najvećih preduzeća "Dilojita", iz BiH je dospjela jedino "Elektroprivreda BiH", i to na 406. mjesto.

Sa prostora bivše Jugoslavije na listi su se našle uglavnom firme iz Hrvatske, čak njih 16, te 11 preduzeća iz Srbije.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da preduzeća iz Republike Srpske nisu dovoljno uključena na međunarodno tržište da bi se našla na listi najuspješnijih u Evropi.

- Obim spoljnotrgovinske razmjene RS je jako nizak u odnosu na evropske zemlje, pa se ne može ni očekivati značajan internacionalni plasman domaćih firmi - kazao je Jakšić i dodao da Srpska mora jasno da odredi koja je realna oblast privrede u kojoj bi se mogli očekivati značajniji plasmani.

- To bi svakako mogla da bude oblast energetike, u kojoj RS ima i te kako dobar potencijal. Jasno je da se naša preduzeća u ovom trenutku ne mogu porediti sa preduzećima iz Evrope. Češka ima 20 puta razvijeniju energetiku nego mi, zbog čega čak ni "Elektroprivreda RS" ne može ući na listu najuspješnijih - rekao je Jakšić.

Najveće istočnoevropsko preduzeće prema poslovnim rezultatima, poljski petrohemijski koncern "PKN Orlen", ostvario je prihod od prodaje od 15,7 milijardi evra. Slijedi mađarski MOL sa 11,49 milijardi evra, a treći na listi, sa prihodom od 7,42 milijardi evra je češki državni elektroenergetski gigant ČEZ.

Od preduzeća sa prostora bivše Jugoslavije na najviše, 18. mjesto, dospio je hrvatski "Agrokor", kojem je trgovina prošle godine donijela prihod od 3,67 milijardi evra. Od srpskih preduzeća najuspješnija je "Delta", koja se našla na 72. mjestu sa ukupnim prihodima od 1,65 milijardi evra. Među prvih 100 na listi "Dilojita" je i "Elektroprivreda Srbije".

Pored preduzeća iz RS, ni firme iz Makedonije i Crne Gore nisu se našle na listi 500 najuspješnijih.

Poljska

Ovogodišnjom rang-listom "Dilojita" dominiraju preduzeća iz Poljske, koja jedina u Evropskoj uniji prošle godine nisu upala u recesiju, a koja su zauzela 36 odsto mjesta na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana