Mali akcionari tuže upravu Autoprevoza

Dragana Keleč
Mali akcionari tuže upravu Autoprevoza

BANjALUKA - Mali akcionari banjalučkog preduzeća "Autoprevoz" pripremaju tužbe protiv Uprave i članova društva, te svih direktora preduzeća od 2003. do 2010. godine, koji su, kako kažu ovom preduzeću u tom periodu nanijeli štetu od oko 60 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja malih akcionara u "Autoprevozu" AD Banjaluka Branko Predragović rekao je u petak na konferenciji za novinare u Banjaluci da je rukovodstvo društva uvozilo autobuse putem falsifikovanih isprava, uzimalo kredite pod nepovoljnim uslovima, te izbjegavalo plaćanje plata i doprinosa zaposlenima.

- Očekujemo da iduće sedmice dobijemo rješenje Osnovnog suda u Banjaluci o izuzimanju dokumentacije "Autoprevoza", koja nam je neophodna za sastavljanje tužbe, koja bi trebalo da bude podnesena za najviše tri mjeseca - istakao je  Predragović.

Iako je, dodaje, cijena gradskog prevoza još 2004. godine skočila za 62 odsto, a međunarodnog između 20 i 25 odsto, "Autoprevoz" u svojim izvještajima nikada nije prikazao prihod od poskupljenja "iz čega jasno slijedi da je on završavao u privatnim džepovima".

Jedan od većinskih vlasnika "Autoprevoza" Sladomir Đurić rekao je da nije iznenađen zbog najave tužbe "s obzirom na to od koga ideja za tužbu dolazi".

- To sve radi mala grupa ljudi, koji su trajna opozicija u "Autoprevozu", iako nikada na sjednici skupštine nikada nisu imali ni jedan odsto glasova - rekao je Đurić i dodao da za oko devet godina, koliko je prošlo od privatizacije firme, dobri rezultati poslovanja i te kako su vidljivi.

- U "Autoprevozu" je nekada bilo veoma loše stanje, ali su sada napravljeni veliki pomaci, tako da se ne može govoriti ni o kakvoj šteti - istakao je Đurić i naglasio da se ne boji nikakvih prijava i tužbi, jer su potpuno neosnovane.

Izvršni direktor banjalučkog "Autoprevoza" Dejan Mijić rekao je da se u "Autoprevozu" sve radi prema zakonu i svim propisima, te da se sve to vidi na pozitivnim rezultatima poslovanja firme. 

- Vraćeni su i svi dugovi prema državi koji su prije dvije godine iznosili preko 12 miliona maraka, tako da smo danas na pozitivnoj nuli, a sve optužbe od strane Udruženja malih akcionara su neosnovane i neargumentovane - istakao je Mijić.

Mijić je istakao je da sada u "Autoprevozu" ima 450 zaposlenih radnika, za koje su izmirene sve obaveze.

Akcije

Preduzeće "Autoprevoz" ima ukupno 10.430.000 akcija nominalne vrijednosti od jedne marke, a u vlasništvu malih akcionara trenutno se nalazi 44 odsto akcija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana