Mafijaški novac spasio svjetske banke

Glas Srpske
Mafijaški novac spasio svjetske banke

LONDON - Globalni finansijski sistem u nedavnoj krizi opstao je zahvaljujući gotovom novcu organizovanog kriminala, navodi londonski "Gardijan", prenijele su agencije.

List piše da su vodeće svjetske banke, kojima je očajnički bila potrebna gotovina, u vrijeme krize posegnule za novcem mafije.

- Veći dio od nevjerovatne 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom, vremenom je uključeno u globalni ekonomski sistem, a prljavi novac je na taj način opran - navodi londonski dnevnik.

Ističu da ogroman dio globalne ekonomije, prema nekim proračunima čak petina, otpada na organizovani kriminal - trgovnu oružjem, drogom i ljudima.

"Gardijan" naglašava da je to još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Britanski pisac Džon le Kare, koga novinar "Gardijana" citira, ističe da nije pristalica teorija zavjere, ali da, uprkos tome, smatra da se pomenuti podaci namjerno ne šire u javnosti i dodaje da je "ta neman sada tako velika da više niko neće moći da je savlada".

Najnovija otkrića londonskog lista potvrđuju da vlade zemalja širom svijeta treba da se uhvate u koštac - ne samo sa sitnim kriminalcima kako to najčešće čine - nego i sa "krupnim ribama", organizovanim kriminalom koji obrće milione i milijarde dolara.

"Gardijan" piše da niko tačno ne zna koje sume novca se "obrću" u mafijaškim krugovima.

"Al-Kaida"

"Gardijan" navodi da je poznato da mafijašima najveće zarade donosi krijumčarenje narkotika i šverc oružja, te da se ovi sumnjivi poslovi najčešće međusobno prepliću. List dodaje da to najbolje potvrđuje slučaj Avganistana, koji je, poslije izbijanja rata, postao najveći proizvođač opijuma ne svijetu. Preprodajom droge finansiraju se oružane operacije talibana kao i pripadnika "Al-Kaide" Osame bin Ladena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana