Ljubiša Ćosić predsjedavajući Komisije

Marina Čigoja
Ljubiša Ćosić predsjedavajući Komisije

SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je na jučerašnjoj sjednici Rješenje o formiranju Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je za predsjedavajućeg Komisije izabran predstavnik Savjeta ministara Ljubiša Ćosić, članovi Komisije su Žarko Petrović i Zijad Džemić, te predstavnici vlada RS i FBiH Dragana Kalabić i Amira Pintul.

Navode da je Komisija dužna da izvrši reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva i da najkasnije do 25. avgusta Savjetu ministara dostavi prijedlog nove odluke, koja treba da bude u skladu sa evropskim standardima.

Savjet ministara BiH produžio je na prošloj sjednici rokove iz dosadašnje Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH za 60 dana, čime je omogućen nastavak rada Rafinerije nafte Brod.

Jedini domaći proizvođač goriva mora da dostigne evropske standarde u proizvodnji bezolovnih motornih benzina i mazuta, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

Prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je ranije da očekuje da će nova odluka, koja će biti pripremana u iduća dva mjeseca, biti u interesu Rafinerije i stanovnika BiH. Naveo je i da su svi argumenti na strani Rafinerije.

Predsjednik kompanije "Njeftegazinkor" Jurij Smirnov rekao je da očekuje razumijevanje Savjeta ministara BiH za razvojni program Rafinerije nafte Brod i pozitivnu dozvolu na duži period za proizvodnju naftnih derivata koji nisu u skladu sa evropskim standardima.

On je ranije, komentarišući odluku Savjeta ministara BiH o produžetku postojeće dozvole na samo 60 dana, naglasio da je kompanija očekivala duži period za dostizanje evropskih standarda, jer se radi o domaćoj proizvodnji u kojoj je zaposleno oko 1.700 radnika.

Kvalitet

Jurij Smirnov je kazao da će, u skladu sa programom razvoja Rafinerije do 2015. godine, u martu sljedeće godine biti dostignut kvalitet benzina "evro 3", za šta je već naručena oprema, a da bi dobili kvalitet benzina "evro 4" i "evro 5", treba da izgrade još jedno postrojenje do 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana