Kreditne prevare biće sankcionisane

Marina Čigoja
Kreditne prevare biće sankcionisane

BANjALUKA - Nijedna finansijska institucija ne može biti oslobođena odgovornosti, ako je bilo falsifikovanja dokumenata ili bilo kojih drugih prevara prilikom podizanja kredita, te ne treba odustajati od kategorije jemstva.

Rekao je ovo juče ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić nakon što je Narodna skupština RS usvojila Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS u prošloj godini.

Istakao je da je nedvosmislen stav Vlade RS i Agencije za bankarstvo RS da se svi pojedinačni slučajevi kazne, ako se utvrdi da je neko od žiranata ili dužnika bio prevaren.

- Nemamo nikakve rezerve da se takvi slučajevi sankcionišu i procesuiraju nadležnim organima, ali oslobađanje jemaca od obaveze koje su preuzeli potpisivanjem ugovora izazvalo bi dodatne probleme - kazao je Džombić i dodao da bi oslobađanjem jemaca njihovih obaveza banke ušle u gubitke i bile bi primorane da prestanu da daju kredite onim klijentima koji to zaslužuju.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac obrazlažući Izvještaj rekla je da je bankarski sektor RS lani bio stabilan i likvidan.

- Devet banaka prošle godine ostvarilo je ukupnu neto dobit od 21,7 miliona, jedna banka imala je gubitak od 4,3 miliona, a još jedna banka je iskazala gubitak poslije plaćanja poreza od 0,3 miliona maraka - rekla je Injac i dodala da je oko 2.500 žiranata vraćalo kredite umjesto dužnika u mikrokreditnim organizacijama. Taj broj u bankama bio je skoro 1.500.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović pitala je šta Agencija za bankarstvo RS namjerava da uradi s ciljem zaštite prevarenih žiranta uz učešće službenika banaka i mikrokreditnih organizacija.

Predsjednik NSRS Igor Radojičić prekinuo je 38. redovnu sjednicu parlamenta RS, a njen nastavak zakazao za početak septembra.

Rudnik "Miljevina"

NSRS usvojila je i informaciju o privatizaciji državnog kapitala u Akcionarskom društvu Novi rudnik mrkog uglja "Miljevina" Foča, čiji je kupac fočansko Preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu, transport, turizam, zanatstvo i lične usluge "Pavgord". Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Slavica Bogdanović rekla je da je "Pavgord" ponudio kupoprodajnu cijenu za akcije državnog kapitala od šest miliona, investicije u opremu i ostalu infrastrukturu tokom tri godine poslije preuzimanja Rudnika od deset miliona maraka, te preuzimanje postojećih i zapošljavanje 100 novih radnika u periodu investiranja.

Plata

Slavica Injac je rekla da su plate zaposlenih u Agenciji za bankarstvo RS poslovna tajna i da zato nisu navedene u Izvještaju o poslovanju Agencije. Kazala je da je plata direktora Agencije prošle godine bila "nešto ispod 5.000 maraka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana