Kompanija Dajtek gradi fabriku u Nišu

Glas Srpske
Kompanija Dajtek gradi fabriku u Nišu

NIŠ - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i gradonačelnik Niša Miloš Simović potpisali su juče sporazum sa predsjednikom italijanske kompanije "Dajtek" Đulijanom Zukom o otvaranju nove fabrike u Nišu, u kojoj će posao dobiti 400 radnika.

Izgradnja 12 miliona evra vrijedne fabrike u industrijskoj zoni Međurovo u Nišu trebalo bi da počne u septembru, a radovi bi trebalo da budu završeni do polovine sljedeće godine.

Dinkić je rekao da je dolaskom "Dajteka" Niš dobio prvog italijanskog investitora i da je ovo prvi put da će jedan "Fijatov" dobavljač imati proizvodnju van Kragujevca.

- Poslije sporazuma koje smo potpisali sa južnokorejanskom "Jurom" i italijanskim "Dajtekom", posao u Nišu dobiće 2.000 ljudi - rekao je Dinkić i dodao da je "Dajtek" prvi investitor u Srbiji koji će od Vlade dobiti 10.000 evra po novozaposlenom radniku.

Predsjednik "Dajteka" Đulijano Zuko precizirao je da će godišnja proizvodnja niške fabrike iznositi od 30 do 35 miliona evra.

- "Dajtek" ima fabrike po cijelom svijetu, ali rijetki su slučajevi da naiđemo na ovakvu saradnju, kakvu smo ostvarili sa Vladom Srbije i gradom Nišom - rekao je Zuko.

Kompanija "Dajtek"  iz Torina ima sedam fabrika širom svijeta i godišnji prihod od 270 miliona evra.

Iz fabrike u Nišu snabdijevaće se klijenti "Dajteka" kao što su "Mercedes", "Reno", "Dženeral motors" i "Fijat", a najveći dio komponenti će se direktno izvoziti, dok će 40 odsto proizvodnje iz Niša ići u kragujevačku fabriku "Fijat automobili Srbija". 

Pregovori

Mlađan Dinkić je rekao da je cilj Vlade da nastavi sa dovođenjem inostranih kompanija u Srbiju, a posebno onih iz oblasti automobilske industrije i elektronike.

- Trenutno pregovaramo sa 25 kompanija iz oblasti auto-industrije, a u Niš smo već doveli dve kompanije - rekao je Dinkić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana