Južni tok u Srbiji iz Zaječara

Glas Srpske
Južni tok u Srbiji iz Zaječara

MOSKVA - Gasovod "Južni tok" na srpsku teritoriju trebalo bi da uđe nedaleko od Zaječara, saopšteno je u petak iz ruskog gasnog giganta "Gasproma", prenijele su agencije.

U "Gaspromu" isključuju mogućnost da se Rusija u posljednjem trenutku predomisli i odustane od izgradnje tog gasovoda.

- Još se razmatraju samo varijante tačke izlaska gasovoda iz Srbije, a konačna maršruta biće određena po izradi studije o tehničko-ekonomskoj opravdanosti srpske dionice, koja bi, po planu, trebalo da bude završena u četvrtom tromjesečju ove godine - navodi se u saopštenju "Gasproma".

Dodaju da su do sada uspješno rješavana sva pitanja u vezi sa realizacijom projekta u Srbiji, te da ne postoje nesuglasice o varijanti trase "Južnog toka" preko srpske teritorije.

Prije nekoliko dana predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je za B92 da je sa premijerom Bugarske Borisom Bojkovim razgovarao o mogućem ulasku "Južnog toka" u Srbiju kod Dimitrovgrada, kao i o zajedničkom nastupu prema Rusima kako bi "Gasprom" pristao na promjenu trase "Južnog toka".

Komentarišući informacije da će izgradnja prve faze projekta početi do kraja 2011. godine, u "Gaspromu" ukazuju da nikada nisu saopštili namjeru da pokrenu izgradnju iduće godine i naglašavaju da je početak realizacije "Južnog toka" planiran za 2013. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana