Južni tok u Srbiji iz Dimitrovgrada

Glas Srpske
Južni tok u Srbiji iz Dimitrovgrada

BEOGRAD - Srbija će se zalagati za to da se na gasovod "Južni tok" priključi u Dimitrovgradu, jer je to povoljnije rješenje, rekao je za B92 predsjednik Srbije Boris Tadić.

On je potvrdio da je o trasi "Južnog toka" pregovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Tadić je dodao da su još uvijek u igri i Dimirtrovgrad i Zaječar kao mjesta ulaska gasovoda i precizirao da ako bude odlučeno da gasovod uđe u Zaječaru neće biti zapostavljena južna Srbija, jer se njena gasifikacija nastavlja.

Moskovski list "Komersant" objavio je u članku pod nazivom "Južni tok, zaobilazeći Gasprom" da su se uprkos protivljenju "Gasporma", srpski predsjednik Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da "Južni tok" iz Bugarske uđe u Srbiju u Dimitrovgradu.

"Komersant" navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubijedi "Gasprom", te da je pokušao da izdejstvuje svoje preko Sofije, koja je donedavno ucjenjivala Moskvu neulaskom u "Južni tok".

- Srpsko-bugarski dogovor oko "Južnog toka" samo se na prvi pogled tiče samo te dvije zemlje. U suštini, on se tiče svih ključnih učesnika projekta, i prije svega "Gasproma" - navodi moskovski list.

"Komersant" dodaje, pozivajući se na srpske izvore, da iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrđena, između Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod uđe u Srbiju oko Zaječara. Na tome je, kako navodi list, insistirao upravo "Gasprom", smatrajući da je to jeftinija varijanta.
Beograd je s druge strane više zainteresovan za ulazak oko Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz cijelu teritoriju Srbije, dok bi "zaječarskom varijantom" bio "odsječen" cijeli jug Srbije, zajedno sa Nišom.

Šef Gasne asocijacije Srbije Vojislav Vuletić kazao je "Komersantu" da Bugarska ima adute koje Srbija nema.

Dogovor

Moskovski "Komersant" navodi da u "Gaspromu" srpsko-bugarski dogovor "nije ostao neprimijećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost".

- Konačna trasa gasovoda "Južni tok" biće utvrđena tehničko-ekonomskim osnovama - rekli su "Komersantu" u ruskoj kompaniji dodajući da te osnove razrađuje upravo "Gasprom".

Time, u "Gaspromu", po svemu sudeći, polaze od toga da ostali učesnici "Južnog toka" mogu da se dogovaraju između sebe o bilo čemu, ali da posljednja riječ u izboru trase svejedno ostaje na ruskom monopolisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana