Jen sve jači u odnosu na dolar

Glas Srpske
Jen sve jači u odnosu na dolar

LONDON - Japanski jen je blago napredovao prema dolaru i trenutno vrijedi, u odnosu na američkog takmaca, najviše u minulih bezmalo 15 godina, javio je Tanjug.

Neki tržišni eksperti, na čije mišljenje se, poziva britanska agencija Rojters, smatraju da treba sačekati kraj ljeta da bi se dobila "jasnija slika" o kretanjima u svjetskoj privredi i na osnovu toga odredio dalji smjer  djelovanja u tekućim poslovima na efektnim berzama.

Japanska centralna banka (BOJ) sada, prema tumačenju nekih stručnjaka u Tokiju, nema jasno utvrđen dalji pravac akcije za rješavanje sve jačih deflatornih pritisaka, ali o tome bi trebalo da razgovaraju čelnici centralne banke i vlade.

Vlada Japana trebala bi, uskoro da precizira pravac daljeg djelovanja japanskih monetarnih vlasti, u situaciji kad je deflacija sve izraženija, a izvoz otežan usljed prejakog jena.

Dolar je, inače, u petak vrijedio 85,39 jena i taj kurs je sasvim blizu 15-godišnjeg minimuma "amerikanca" prema "japancu", od 84,72 koji je ostvaren prošle sedmice.

Slabljenje dolara prema jenu tokom proteklih nekoliko sedmica dovodi se u vezu i sa padom prihoda na američke državne obveznice, nakon zabrinjavajućih podataka o usporavanju privrednog rasta u SAD.

- Svi misle da će se još uvećati nivo pada dolara prema jenu - izjavio je menadžer jedne osiguravajuće kompanije u Tokiju, Cutomu Soma.

On i neki drugi stručnjaci smatraju da, za sada, jači pad dolara sprečava strah od tržišne intervencije BOJ-a, ali i zabrinutost da bi dodatne mjere za dodatno ublažavanje monetarne politike u Japanu mogle da podstaknu masovniju prodaju američke valute na tržištu.

Evro je uglavnom stagnirao oko ranije dostignutog kursa prema američkom takmacu, ali se u jednom trenutku "spustio" ispod važne psihološke granice od 1,28 dolara.

Indeksi

Svjetski indeks akcija - MSCI - kojim se iskazuje prosječan nivo cijena dionica u 23 najrazvijenije ekonomije - oslabio je oko pola procenta, a isto toliko je opao i Panevropski indikator - FTSEurofirst 300.

Manji pad imao je i Stok jurop 600 indeks naftnih i gasnih kompanija, dok je japanski Nikei pokazatelj "skliznuo" osetnije - oko dva procenta - jer su se novi, lošiji od očekivanih, pokazatelji o stanju američke ekonomije, odmah negativno odrazili na japansko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana