Jeftina kupovina zemlje u Istri

Glas Srpske
Jeftina kupovina zemlje u Istri

ZAGREB - Dio istrage oko Hipo banke usmjeren je na kupovinu zemljišta u Hrvatskoj po nevjerovatnim cijenama, javile su agencije.

Kako prenose tamošnji mediji, austrijskom kupcu koji je zastupao austrijsku banku jedan Hrvat blizak SDP-u omogućio je kupovinu zemljišta i promjenu namjene u građevinski prostor.

- Konkretno, riječ je o prostoru veličine 347.000 metara kvadratnih netaknute morske obale u Vodnjanu, koja je kupljena za 5,12 evra po kvadratu za firmu "Darja", te još 751.000 metara kvadratnih po 7,35 evra za metar poduzeću "AB Maris". Uskoro su pomenuti prostori dobili građevinsku dozvolu, čime je i cijena metra kvadratnog porasla nekoliko stotina puta. Oba preduzeća su u 50-odstotnom vlasništvu Hipo banke - prenose agencije.

Dodaju da je slična situacija i u Srbiji, gdje je sumnjiv stambeni kompleks u Novom Beogradu, čiji su troškovi sa 150 porasli na 230 miliona evra.

Austrijski "Standard" piše i o istrazi protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, s objašnjenjem da je on prilikom posredovanja za kredit kod Hipo banke primio 409.000 evra.

Nakon što je bivši šef Hipo Alpe Adrija banke Volfgang Kulterer prilikom hapšenja prošle sedmice kod sebe imao 130.000 evra, mediji pretpostavljaju da je on planirao da ode u rumunski Temišvar, gdje je ranije već osnovao firmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana