Italijani ne žele Fijat u Srbiji

Glas Srpske
Italijani ne žele Fijat u Srbiji

MILAN - Italijanska vlada oštro se protivi odluci "Fijata" da se novi model automobila ove firme proizvodi u Srbiji umjesto u Italiji, izjavilo je u petak više italijanskih ministara.

Ministar za evropska pitanja Italije Andrea Ronki kazao je da će se Vlada usprotiviti odluci "Fijata" da proizvodnju novog modela automobila premjesti iz fabrike Mirafjori u Srbiju, prenijele su agencije.

I italijanski ministar rada Mauricio Sakoni zatražio je od rukovodstva "Fijata" i sindikata zaposlenih da se ponovo sastanu povodom plana kompanije za izmještanje dijela proizvodnje iz Italije.

Predsjednik "Fijata" Serđo Markijone najavio je da će ova kompanija proizvodnju novih modela "fijat ideja" i "lanča muza" prebaciti u Srbiju.  Markijone je objasnio da bi primjena plana za oživljavanje proizvodnje u Italiji trajala duže zbog tenzija sa sindikatima.
Potpredsjednik Privredne komore za izvoz Adolfo Urso ocijenio je "Fijatove" namjere da proizvodi novi model automobila u Srbiji kao "neprilične" i pozvao na obnavljanje pregovora.
Ministar pravde Roberto Kalderoli rekao je da niko ne može da koristi državnu pomoć, ubire profit "i da zatim ode a da ne plati račun".

Samostalni sindikat fabrike automobila u Kragujevcu izrazio je čuđenje zbog burne reakcije u italijanskoj javnosti oko najave proizvodnje novih modela "Fijatovih" vozila u Srbiji.

Predsjednik sindikata kragujevačke fabrike Zoran Mihajlović kaže da ne razumije toliko iznenađenje u Italiji "kada se već dvije i po godine najavljuje početak proizvodnje novih "Fijatovih" vozila u Kragujevcu".

- Hale su prazne, mi još nismo videli novu opremu za nove modele, pa tek kada se to dogodi bićemo uvereni u namere "Fijatovih" menadžera o proizvodnji novih modela i zapošljavanju radnika - rekao je Mihajlović i dodao da je informacija o proizvodnji novih modela u Kragujevcu do sada već tri puta mijenjana.

Energetski blok

U "Fijatovoj" fabrici automobila u Kragujevcu je postavljen kamen temeljac za energetski blok, čija će izgradnja koštati 70 miliona evra. Radi se o centru odakle će se "Fijatova" fabrika automobila snabdijevati svim potrebnim energentima, toplotnom energijom, gasom i demineralizovanom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana