Investicije ključ dugoročnog razvoja

Glas Srpske
Investicije ključ dugoročnog razvoja

BEOGRAD - Jedini način da naša zemlja obezbedi dugoročni razvoj je rast investicija u privredu, kako bi se učešće izvoza u bruto domaćem proizvodu (BDP) povećalo sa sadašnjih 18 na najmanje 50 procenata, što je primereno veličini države kao što je Srbija.

Ovo je juče izjavio predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Đuričin, a prenio Tanjug.

On je rekao da je u vodećim ekonomijama u dva kvartala uzastopno ove godine zabilježen skroman privredni rast, komentarišući najnoviji izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u kojem se ukazuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u najrazvijenijim dijelovima svijeta.

- Zemlje OECD-a su ostvarile u prva dva kvartala rast od ukupno 1,5 odsto, što je nedovoljno da bi se nadoknadili gubici koji su zabeleženi tokom 2009. godine, kada je izgubljeno četiri do pet procenata BDP-a - rekao je Đuričin.

On je napomenuo da je slična situacija i u Srbiji, samo na mnogo nižem nivou aktivnosti.

- Mi takođe imamo, sukcesivno u dva kvartala, pozitivne stope privrednog rasta i procena je da će rast u Srbiji biti, za 2010. godinu, negde oko 1,5 procenata - naveo je Đuričin.

On je istakao da je uloga Vlade Srbije u ovoj situaciji ogromna, jer su političari uvijek za kratkoročna rješenja i to je po prirodi njihovog posla i po definiciji politike, a biznismeni su srednjoročno ili investiciono orijentisani.

- Vlada mora biti dugoročno usmerena na strukturne reforme. Mi u ovom trenutku moramo da politikom Vlade obezbedimo takvu situaciju da se ostvaruju i kratkoročni interesi političara i srednjoročni interesi biznisa - ocijenio je on.

Đuričin, međutim, tvrdi da je sadašnji ekonomski model Vlade za oporavak privrede - neodrživ iz najmanje dva razloga.

- Jedan razlog je rast rizika eksterne nelikvidnosti, jer mi imamo takozvani "sijamski deficit" - deficit budžeta i deficit bilansa tekućih plaćanja. Imamo nekonkurentnu privredu, koja ima 18 procenata učešća izvoza u BDP-u, a druge zemlje ove veličine imaju najmanje 50 procenata - naveo je on.

Đuričin smatra da je ovaj model neodrživ iz političkih razloga, zbog toga što obezbjeđuje veću potrošnju od proizvodnje.

- Vlada mora da napravi vezu i sa politikom i sa privredom, tako da poveća investicije i to u vitalne sektore - elektroprivredu i telekomunikacije, logistiku i vojni sektor, zatim, u prehrambenu industriju, selektivne delove poljoprivrede i infrastrukturu i to ne samo fizičku, već i socijalnu infrastrukturu, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Prema tome, investicijama se dolazi do uspjeha i do političke stabilnosti - naglasio je Đuričin.

Kriza

- Srbija živi u "kombinovanoj" krizi, jer u prethodnih 17, 18 godina imamo tranzicionu krizu, a onda je 2008. došao novi udar svetske finansijske krize, tako da se naša zemlja ne može izvući "taktičkim manevrima, driblinzima i kratkoročnim potezima" i krenuti na put održivog razvoja - smatra Đuričin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana