Inspekcija morala znati za nenadležnost

Svjetlana Tadić
Inspekcija morala znati za nenadležnost

BANjALUKA - Čudno i nevjerovatno je da upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH, koja je donijela prvostepeno rješenje kojim su ustanovljene nezakonite radnje u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, nije odmah konstatovala svoju nenadležnost u ovom slučaju, već tek u drugostepenom postupku.

Rekao je ovo predsjednik Skupštine SK BiH Mihajlo Butigan. On dodaje da se nadležnost upravne inspekcije Ministarstva pravde BiH morala znati od samog početka postupka.

Istakao je da ako je Ministarstvo pravde BiH nenadležno, onda se mora jasno reći čija je nadležnost Spoljnotrgovinska komora BiH.

- Valjda u BiH ima neko ko je nadležan za instituciju kao što je Komora ili jednostavno postoje institucije koje nemaju nikoga iznad sebe, pa mogu raditi ovo što su uradile i što rade i sada u Komori - rekao je Butigan i dodao da će sada na potezu biti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer je ono nadležno za implementaciju Zakona o SK BiH, prenijela je Srna.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić rekao je da je sada odluka na ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću, koji treba da istraži dešavanja u Komori.

- On je i zatražio od Ministarstva pravde BiH da se provjere radnje u Komori, ali je ministar pravde poništio rješenje svog inspektora i očekujemo da Zirojević reaguje. Mi smo uradili sve što smo mogli da spriječimo nezakonitosti u Komori - rekao je Lovrić.

Dodao je da postoji mogućnost podnošenja tužbe kao pravnog lijeka protiv odluke Bariše Čolaka.

- Očekujem da će se aktivnosti oko Komore nastaviti sljedeće sedmice, kada bi Zirojević mogao da direktno na sjednici Savjeta ministara BiH iznese informacije o stanju u Komori - kazao je Lovrić.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak poništio je u ponedjeljak prvostepeno rješenje upravnog inspektora prema kome je ustanovljeno da su izbori za delegate Skupštine SK BiH sprovedeni nezakonito.

Čolak tvrdi da inspekcija Ministarstva pravde BiH nije nadležna nad radom Komore, te da je donošenjem prvostepenog rješenja ove institucije došlo do povrede stvarne nadležnosti.

Zirojević

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je zatražilo inspekcijski nadzor u Spoljnotrgovinskoj komori BiH rekli su da nisu dobili zvaničnu informaciju od Ministarstva pravde BiH, te da će reagovati tek po dobijanju zvanične informacije iz ovog Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana