Hrvati kupili Soko Štark i Grand

Glas Srpske
Hrvati kupili Soko Štark i Grand

LjUBLjANA, ZAGREB - Hrvatska "Atlantik grupa" kupila je za 382 miliona evra kompaniju "Droga Kolinska", te postala vlasnik najveće slovenačke prehrambene firme, u čijem vlasništvu se nalaze srpski "Soko Štark", "Grand Prom" i "Palanački kiseljak", javile su agencije.

Ovu vijest potvrdio je vlasnik "Atlantik grupe" Emil Tedeski za slovenački list "Finance" naglašavajući da je njegova kompanija u kupovinu "Droge Kolinske" ušla kao strateški partner, "sa ozbiljnom namjerom da obezbijedi dalji razvoj ovog preduzeća".

- Ovom kupovinom postaćemo jedna od najvećih prehrambenih grupa u jugoistočnoj Evropi, sa prihodima od prodaje većim od 650 miliona evra, sa 4.300 zaposlenih i jednim od najjačih portfelja proizvoda široke potrošnje u regionu - rekao je Tedeski.

Slovenački mediji prenose da će hrvatska kompanija za "Drogu Kolinsku" platiti ukupno 382 miliona evra, od čega će njen vlasnik "Istrabenz" dobiti 89 odsto ovog iznosa, odnosno 212,5 miliona evra, dok će oko 150 miliona evra otići bankama povjeriocima.

U vlasništvo "Agrokora" tako su prešli brendovi "kokta" i "barkafe", te "smoki" i "čokoladna bananica", koje proizvodi "Soko Štark".

Mediji podsjećaju da više od polovine prihoda "Droga Kolinska" ostvaruje u Srbiji, u kojoj ima i više od polovine ukupno zaposlenih radnika.

Prema pisanju slovenačkog lista "Dnevnik", ključno pitanje pri prodaji "Droge Kolinske" hrvatskoj "Atlantik grupi" jeste pitanje finansiranja, jer je "prema svim pokazateljima hrvatski kupac dva puta manji od kupljenog preduzeća".

- Kako će "Atlantik grupa", koja je krajem prošle godine imala približno 129 miliona obaveza, finansirati kupovinu "Droge Kolinske" i da li će kredite koje će podići hrvatska kompanija u stvari otplaćivati "Droga Kolinska" - piše "Dnevnik".

List podsjeća i da je pismo podrške "Atlantik grupi" u ovoj kupovini dala slovenačka filijala italijanske Unikredit banke, koja je takvo pismo dala i Ivici Todoriću, pri nedavnom pokušaju njegovog "Agrokora" da kupi vlasnički udio u "Merkatoru".

"Konzum"

"Atlantik grupa", prema pisanju slovenačkog "Dnevnika", najavljuje i da će kupovinom "Droge Kolinske" omogućiti ovom preduzeću ulazak u hrvatske prodavnice sa "Konzumom" na čelu, koji je u vlasništvu "Agrokora" Ivice Todorića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana