Hipo traži odštetu od bivših šefova

Glas Srpske
Hipo traži odštetu od bivših šefova

BEČ - Rukovodstvo Hipo Alpe Adrija banke, koja se nalazi u vlasništvu države Austrije, podnijeće tužbe protiv ranijih šefova banke i zatražiće odštetu veću od deset miliona evra, objavio je bečki nedjeljnik "Njuz".

Prema pisanju ovog lista, uprava banke podnijeće tužbu protiv bivšeg šefa Hipa Volfganga Kulterera, koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru, te drugih menadžera, sa ciljem da dobije odštetu za pronevjeru novca, odnosno ilegalne radnje koje su dovele do teškog stanja ove finansijske institucije.

- Prvih pet tužbi trebalo bi uskoro da bude podneseno, a banka za tu akciju ima podršku austrijske države. Najavljeno je da bi tražena odšteta od bivših šefova trebalo da bude oko deset miliona evra - navodi bečki "Njuz", prenosi Tanjug.

List navodi da su ove tužbe samo početak borbe za odštetu.

- Pravosudni organi trenutno u Austriji, u okviru "afere Hipo", vode istragu protiv 50 osumnjičenih i odgovornih za malverzacije u banci - piše bečki nedjeljnik.

Za sve osumnjičene, protiv kojih se vodi krivični postupak, uprava Hipa provjerava mogućnost za podnošenje zahtjeva za odštetu.

Austrijska nacionalizovana bankarska grupacija u prvoj polovni 2010. godine poslovala je sa gubitkom od blizu pola milijarde evra.

Klupko "afere Hipo" počelo je da se odmotava sredinom avgusta, kada je u Austriji uhapšen bivši predsjednik uprave Hipo Alpe Adrija banke Volfgang Kulterer zbog sumnji u pronevjeru i falsifikovanje bankarskog bilansa.

Od kada je krajem decembra prošle godine Austrija za simboličnu cijenu od tri evra bila prinuđena da otkupi propalu Hipo banku od ranijeg vlasnika njemačke Bajern LB, kako bi spriječila novi potres na bankarski sistem u Austriji, počela je istraga o propasti ove banke.

Iz opozicije u pokrajinskom parlamentu južne njemačke federalne jedinice Bavarske kažu da je najava da će od bivših šefova Hipo banke biti zatražena odšteta "važan signal za Bavarsku".

Bavarska pokrajinska banka Bajern LB kupovinom udjela u Hipo Grupi Alpe Adrija izgubila je 3,6 milijardi evra.

Istražni odbor u bavarskom parlamentu nastoji da rasvijetli okolnosti pod kojima je došlo do kupovine udjela u Hipu, kao i da utvrdi ko je odgovoran za taj poslovni potez u trenutku kada su već postojale jasne naznake da austrijska banka ima ozbiljne probleme.

Među odgovornima za posao kupovine Hipa su i bivši šef bavarske vlade Ginter Bekštajn, bivši šef vladajuće bavarske Hrišćansko-socijalne unije Ervin Huber i bivši ministar finansija Kurt Faltlhauzer.

Oružje

Član istražne komisije parlamenta austrijske pokrajine Koruška za "aferu Hipo banke" Peter Pilc najavio je prošle sedmice proširenje istrage na ilegalni transfer oružja u Hrvatsku i njegovo finansiranje. Pilc je rekao da u Beču postoje stotine stranica povjerljivih dokumenata koje se odnose na ilegalan transfer oružja u Hrvatsku, u šta su upleteni pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, general Vladimir Zagorec i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana