Gubitak Hipo banke pola milijarde evra

Glas Srpske
Gubitak Hipo banke pola milijarde evra

BEČ - Austrijska nacionalizovana bankarska grupacija Hipo Alpe Adrija objavila je u petak gubitak od blizu pola milijarde evra u prvoj polovini 2010, jer su čišćenje aktiva i ekonomska kriza na Balkanu gotovo udvostručili njena opterećenja po lošim zajmovima, prenijele su agencije.

Skandalima pogođena banka, čiji je bivši direktor prije dvije sedmice uhapšen pod sumnjom za pronevjeru i falsifikovanje, saopštila je da je njen polugodišnji neto gubitak utrostručen i iznosi 499 miliona evra. Banka procjenjuje da će se vratiti profitu tek iduće godine.
Izvršni direktor  Hipo Alpe Adrije Gotvald Kranebiter, koga je u aprilu imenovala austrijska vlada, pošto je prošle godine preuzela tu grupaciju, sprovodi čišćenje njenih aktiva i smanjenje veličine banke,  kako bi je sveo u okvir koji će moći da bude ponovo privatizovan za tri do pet godina, prenijele su agencije.

Hipo, šesta po veličini austrijska banka, prodaće ili postepeno obustaviti aktivnost svojih franšiza u Italiji, Crnoj Gori  i nekim drugim  zemljama, ali  planira da zadrži poslove u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH, u očekivanju da Evropska unija da odobrenje za njeno spasavanje od strane austrijske vlade.

Kranebiter je ukazao da bi gubici grupacije po lošim zajmovima mogli ove godine da dostignu oko milijardu evra, poslije 667 miliona evra do kraja juna, djelimično zbog revizije njenog portfelja zajmova, ali i usljed nepovoljne ekonomske klime u Hrvatskoj i Srbiji.
Hipo, koju je ranije kontrolisala njemačka državna banka BajernLB, nacionalizovana je prošlog decembra kako bi se izbjegao kolaps koji bi, kako su strahovali supervizori, mogao da uzdrma čitav region.

Istražitelji u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj sprovode istrage bivših rukovodilaca, akcionara i poslovnih partnera banaka Hipo i BajernLB pod sumnjom za pronevjere novca tih institucija.

U međuvremenu, nova uprava Hipo Alpe Adrija koncerna najavila je da će idućih sedmica početi da podnosi zahtjeve za obeštećenje protiv nekadašnjih čelnika, a oko pet tužbi je već spremno.  Novi šef Hipa Gotvald Kranebiter u petak je na konferenciji za štampu naglasio da će tokom septembra prvi zahtjev za obeštećenje biti podnesen protiv "onih koji su nanijeli štetu banci". Kranebiter nije želio da odgovori novinarima protiv kojih lica će biti podnesene tužbe.

Pranje novca

Hipo Alpe Adrija banka prala je novac klijenata pretežno sa prostora bivše Jugoslavije, preko Lihtenštajna, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Tragovi sumnjivih transakcija Hipo banke stalno su vodili ka Lihtenštajnu, zaključak je lista koji je sproveo sopstvenu istragu. Predsjednik Istražnog odbora koruškog parlamenta Rolf Holub izjavio je da će o "slučaju Hipo banke" razgovarati u ponedjeljak u Zagrebu sa hrvatskim guvernerom i glavnim istražiocem u hrvatskom državnom tužilaštvu.

Holub je za austrijsku radio-televiziju ORF nazvao skandal oko Hipo grupe "najvećim kriminalnim slučajem u srednjoj Evropi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana