Grci žele da grade HE na goRWoj Drini

Marina Čigoja
Grci žele da grade HE na goRWoj Drini

BANjALUKA - Grčka energetska kompanija "Public Power Corporation" jedina je u predviđenom roku dostavila ponudu za učešće u projektu "HES GoRWa Drina", čija se vrijednost procjenjuje na 500 miliona evra.

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik Komisije za sprovođenje pretkvalifikacionog postupka za izbor strateškog partnera za projekat "HES GoRWa Drina" Ljubo Glamočić.

On je istakao da je za ovaj projekat otkupljeno deset tenderskih dokumentacija, a da se do juče, do kada je bio rok za dostavljanje ponuda, javila samo grčka kompanija.

Glamočić je rekao da su među kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju firma "Edison" iz Italije, "RW" iz Njemačke, "HidroCorporation" iz Holandije, "Union energy system" iz Engleske, kao i kompanije koje nisu iz oblasti energetike, austrijski "Štrabag", "Konstruktor" iz Hrvatske, te kompanije iz Rusije.

- Vlada RS za projekat "Gornja Drina" opredijelila se za izbor strateškog partnera iz elektroenergetske djelatnosti i zbog toga je postavila dosta visoke kriterijume u javnom pozivu, jer ovaj projekat i zahtijeva ozbiljnu kompaniju i sa aspekta tehničkog znanja i finansijskih sredstava. Danas smo imali samo jednu prispjelu ponudu i to onu grčke energetske kompanije "Public Power Corporation", za koju je Komisija konstatovala da ispunjava sve tražene formalne uslove. Detaljna analiza ponude biće obavljena u idućem periodu - kazao je Glamočić.

Dodao je da "HES Gornja Drina" obuhvata četiri projekta, odnosno "Buk Bijela niska", "HE Foča", "HE Paunci" i "HE Sutjeska".

- Ova četiri projekta imaju instalisanu snagu od oko 250 megavata, a prema finansijskom planu neophodno je obezbijediti nešto manje od 500 miliona evra. Nakon što obavimo evaluaciju ponuda, Komisija će podnijeti izvještaj Vladi i u drugoj fazi postupka počećemo sa pregovorima - kazao je Glamočić.

Član Komisije za izbor strateškog partnera za projekat "HES Gornja Drina" Slavica Bogdanović rekla je da su odlukom Vlade utvrđeni kriterijumi i faze u kojima bi trebalo da se razvija projekat.

-         Prva faza je izbor strateškog partnera, zatim zaključivanje ugovora, osnivanje koncesionog društva, dodjela koncesije za istraživanje na period do tri godine i poslije toga donošenje konačnih investicionih odluka i dodjela koncesije za izgradnju i korišćenje. Ako bi istraživanje trajalo tri godine i ako bi ti rezultati pokazali da je opravdana izgradnja, išlo bi se na dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje. Prema zakonu, period koncesije traje do 30 godina - kazala je Bogdanovićeva.

"Public Power Corporation"

Predstavnik grčke kompanije "Public Power Corporation" Agriris Nomikos rekao je da ova kompanija ispunjava sve potrebne uslove za učešće u poslu.

- Mi smo najveća kompanija u oblasti energetike u Grčkoj. Državna svojina kapitala je 51 odsto, imamo instalisane kapacitete oko 13.000 megavata i 3.000 megavata hidrocentrala. Ispunjavamo sve uslove kada je u pitanju potrebni kapital i raspoloživa količina novca za ove projekte - kazao je Nomikos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana