Građevinske firme sve teže dolaze do posla

Dragana Keleč
Građevinske firme sve teže dolaze do posla

BANjALUKA - Građevinsku aktivnost u Republici Srpskoj, koja je za sedam mjeseci ove godine smanjena za 25 odsto u odnosu na isti period lani, još "koči" ekonomska kriza, zbog koje preduzeća sve teže dolaze do posla.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor Privredne komore RS Borko Đurić. On smatra da su smanjena kupovna moć stanovništva i pad ulaganja i dalje glavni faktori teškog stanja u građevinarstvu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS vrijednost izvršenih građevinskih radova za sedam mjeseci ove godine manja je za 25 odsto u odnosu na isti period lani. U julu vrijednost radova u odnosu na jun veća je za 32 odsto.

Đurić kaže da je građevinarstvo privredna grana, koja za sobom vuče cijeli lanac drugih učesnika u privredi, te da smanjene građevinske aktivnosti imaju značajan uticaj na bruto društveni proizvod (BDP).

- Značajniji oporavak u građevinarstvu desiće se onda kada se pokrenu veći infrastrukturni projekti. To će za sobom "povući" i zapošljavanje novih radnika - rekao je Đurić i dodao da se građevinarstvo može oporaviti i smanjenjem kamata na stambene kredite i pojednostavljenjem procedura za dobijanje kredita.

- S obzirom na to da se radi o dugoročno angažovanim sredstvima, kamatne stope na stambene kredite ne bi trebalo da budu više od pet ili najviše šest odsto. Stanovnici trenutno plaćaju kamate od 8,5 do 11 odsto na kredite - kazao je Đurić.

Rukovodilac u građevinskom preduzeću "SGH- inžinjering" Strahilo Subašić kaže da se najveća kriza u građevinarstvu osjeća u stanogradnji, jer nema dovoljno kreditno sposobnih kupaca za stanove.

- Stanove u RS trenutno nema ko da kupi - rekao je Subašić.

Radnici

Broj radnika na građevinskim radovima u julu ove godine, veći je za 0,4 odsto u odnosu na jun, dok je u odnosu na prosječan broj radnika u 2009. godini manji za 9,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana