Gorivo pojeftinjuje za pet feninga

Marina Čigoja
Gorivo pojeftinjuje za pet feninga

BANjALUKA - Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od ponoći gorivo će pojeftiniti za u prosjeku pet feninga po litru. Ovo je drugo pojeftinjenje goriva u RS od početka godine i prvo snižavanje cijena derivata od juna.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u RS od početka godine do maja konstantno su rasle, a cijene su do maja povećavane čak sedam puta.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović kaže da je do pojeftinjenja došlo zbog sniženja cijena naftnih derivata u rafinerijama, kao i zbog pada cijene nafte na svjetskoj berzi.

- Benzin "super" od srijede koštaće od 1,9 do 1,92 marke, bezolovni benzin oko 1,87 maraka, a evrodizel od 1,85 do 1,87 maraka, u zavisnosti od vrste - rekao je Mitrović.

Cijene sirove nafte pale su juče na međunarodnim tržištima ispod 75 dolara za barel. Barel sirove nafte za isporuke u oktobru pojeftinio je na američkom tržištu za 36 centi na 74,81 dolar za barel. Na tržištu u Londonu cijene su juče bile niže za 59 centi, a barel nafte prodavan je za 76,06 dolara. Prošle sedmice barel je nakratko pojeftinio na 70,76 dolara, ali je pred kraj sedmice cijena ponovo skočila.

Na benzinskoj pumpi "OMV" u Banjaluci za sada nije bilo korekcija cijena, ali kažu da bi sljedećih dana trebalo da dođe do pada cijena derivata.

Trenutna cijena evrodizela na ovoj pumpi iznosi 2,02, dok benzin 95 košta 1,99 maraka.

Na benzinskoj pumpi "Petrol" iz Banjaluke kažu da se cijene neće mijenjati do kraja ovog mjeseca.

- Bezolovni benzin trenutno košta 1,99 maraka, "evrodizel 5" 1,98 dok je "evrodizel 4" 1,95 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

Na benzinskoj pumpi "Madžar" iz Gradiške rekli su da će cijene goriva biti spuštene tek kada cijene derivata u nabavci budu snižene.

- Bezolovni benzin trenutno košta 1,94 feninga, "super" 1,97 maraka, "evrodizel 4" 1,92, a "evrodizel 5" 1,94 marke - kazali su u "Madžaru".

FBiH

Udruženje distributera naftnih derivata FBiH saopštilo je prošle sedmice da su smanjene rafinerijske cijene naftnih derivata i da se ove sedmice očekuje smanjenje cijena dizela i benzina od dva do skoro pet feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana