Goldman Saks kažnjen sa 550 miliona dolara

Glas Srpske
Goldman Saks kažnjen sa 550 miliona dolara

VAŠINGTON - Finansijska kompanija "Goldman Saks" postigla je nagodbu sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti i berze (SEC) i pristala da plati 550 miliona dolara po građanskoj tužbi, zbog prevare klijenata preko hipotekarnih investicija.

Nagodbom je predviđeno da "Goldman Saks" Komisiji plati kaznu od 300 miliona dolara, dok će ostatkom sume biti nadoknađena šteta klijentima koji su izgubili novac u investicijama, prenijele su agencije.

Ovim poravnanjem, do kojeg je došlo u isto vrijeme kada je američki Senat odobrio najstrožu finansijsku reformu "Volstrita" od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog vijeka, završen je spor koji je trajao više mjeseci.

Kazna koju će "Goldman Saks" platiti najveća je koju je ikada platila neka finansijska kompanija u istoriji američke Komisije za hartije od vrijednosti.

Ovaj organ optužio je "Goldman Saks" da je prodavao hipotekarne hartije od vrijednosti, a da kupce nije obavijestio o tome da su te obveznice dizajnirane tako da se na njima zaradi u trenutku kolapsa tržišta nekretnina.

Ove obveznice koštale su investitore skoro milijardu dolara.

Pokretanje tužbe protiv "Goldmana" najznačajniji je zakonski postupak u vezi sa sunovratom hipotekarnog tržišta u SAD, koji je zemlju gurnuo u recesiju.

Jedan od direktora Komisije za hartije od vrijednosti SAD Robert Huzami rekao je da je ova nagodba "jasna lekcija za firme na "Volstritu" da nijedan finansijski produkt nije previše kompleksan i nijedan investitor previše sofisticiran da bi se izbjegla velika cijena, ako neka firma narušava fundamentalne principe poštenog odnosa prema klijentu i pravičnog poslovanja". On je rekao da se nastavlja opširna istraga poslovanja firmi na Volstritu s hipotekarnim obveznicama u godinama prije finansijske krize.

Ovaj sporazum "Goldman Saksa" i Komisije treba još da odobri federalni sud u Njujorku.

Jeftina nagodba

Iznos nagodbe "Goldman Saksa" i Komisije predstavlja manje od pet odsto neto profita kompanije koji je lani dostigao 12,2 milijarde dolara, ili nešto više od dvonedjeljnog neto profita. Poslije vijesti o poravnanju, akcije ove kompanije na berzi u Njujorku porasle su za više od šest dolara. Analitičari su poslije vijesti o kazni prokomentarisali: "Oni plaćaju kaznu od 550 miliona dolara, a zatim zarađuju 800 miliona dolara od rasta akcija. Jeftino su prošli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana