Firmama za podsticaj izvoza 11 miliona KM

Glas Srpske
Firmama za podsticaj izvoza 11 miliona KM

BANjALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac potpisao je juče u Banjaluci ugovore sa predstavnicima 50 preduzeća iz RS, koja će dobiti ukupno 11 miliona maraka za podsticaj izvoza.

Sredstva za 213 preduzeća koja ostvaruju pozitivan spoljnotrgovinski bilans, obezbijeđena su na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje podsticaja izvoza u ovoj godini.

Preostala preduzeća ugovor će potpisati u toku ove sedmice.

Puhalac je rekao da se iznos podsticaja po preduzeću kreće od 10.000 do 130.000 maraka.

- Korisnici sredstava za podsticaj izvoza u prošloj godini ostvarili su ukupan prihod od 1,7 milijardi maraka i trenutno zapošljavaju više od 17.000 radnika, što je i bio kriterijum za dodjelu sredstava - rekao je Puhalac.

Predstavnici preduzeća koji su juče potpisali ugovore na osnovu kojih će dobiti novac za podsticaj izvoza, poručili su da će sredstva biti uložena u proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i nabavku neophodne opreme.

Direktor preduzeća "Megamont" iz Čelinca Vinko Yombić rekao je da je ovaj podsticaj Vlade RS veoma značajan.

- Trenutno zapošljavamo 200 radnika, a podsticaj ćemo iskoristiti za proširenje proizvodnje - istakao je Yombić.

Predstavnik preduzeća "Sportek" iz Kotor Varoša Miroslav Petrušin rekao je da sredstva Vlade namjerava da iskoristi za što bolju proizvodnju i plasman proizvoda na inostrano tržište.

Direktor "HPK" iz Kozarske Dubice Jovica Šuman, koje zapošljava oko 140 radnika ima godišnji promet od 14,5 miliona maraka, nada se da će uz ova sredstva ostvariti veći promet svojih proizvoda na inostranom tržištu.

Spoljnotrgovinska razmjena

Kada je riječ o spoljnotrgovinskom bilansu RS, Puhalac je kao jednu od teškoća naveo činjenicu da je Srpska u obezbjeđenju podsticajnih sredstava ograničena na budžetsko finansiranje, što nije dovoljno.

- Smatram da je spoljnotrgovinski bilans BiH poboljšan radom Rafinerije u Brodu, ali je time opterećen spoljnotrgovinski bilans RS - rekao je Puhalac i dodao da će biti teško odobriti rafineriji proizvodnju po starim standardima, a pooštriti uslove za nove proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana