FBiH opet protiv produženja roka

Marina Čigoja
FBiH opet protiv produženja roka

BANjALUKA - Komisija za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva ni juče nije postigla dogovor o produženju roka Rafineriji nafte Brod za dostizanje kvaliteta svojih proizvoda, jer predstavnik Vlade FBiH nije bio za to.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" predsjedavajući Komisije Ljubiša Ćosić i dodao da su dva predstavnika Savjeta ministara BiH i predstavnik Vlade RS bili za produženje rokova.

- Predstavnik Vlade FBiH je, u skladu sa zaključcima Vlade FBiH, koja produženje rokova uslovljava zajedničkom kontrolom kvaliteta nafte u Rafineriji Brod, kao i kontrolom sirove nafte iz uvoza, glasala je protiv produženja. Treći predstavnik Savjeta ministara još se nije izjasnio - kazao je Ćosić i dodao da će u četvrtak imati novi sastanak sa ova dva člana Komisije.

On je naglasio da bi izvještaj o radu Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva i prijedlog teksta Odluke trebao da bude gotov do kraja sedmice, te da će se naći na prvoj sjednici Savjeta ministara do kraja ovog mjeseca.

- Savjetu ministara BiH dostaviću izvještaj sa prijedlogom o produženju rokova Rafineriji nafte Brod. Ali, u prilogu će ići izuzeto mišljenje predstavnika FBiH - kazao je Ćosić.

Član Komisije iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Dragana Kalabić rekla je da je stav Vlade RS da je zahtjev za prolongiranje roka Rafineriji nafte Brod opravdan.

- Sama činjenica da je Rafinerija u samo jednoj godini dostigla kvalitet pojedinih proizvoda veći nego što je to trenutno odlukom predviđeno govori u prilog činjenici da su naši zahtjevi opravdani. Rafinerija je tek nedavno privatizovana a velike investicije su realizovane i zbog toga smatramo da je realno da se taj rok ostavi - kazala je Kalabićeva.

Rok važenja Odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva istekao je 30. juna, poslije čega je Savjet ministara BiH odlučio da ovu odluku produži za 60 dana. U međuvremenu formirana je Komisija čiji je zadatak da uradi izmjene ove odluke.

Vlada RS tražila je produženje roka kako bi se izgradnjom novih postrojenja u Rafineriji obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

Odluka

Ljubiša Ćosić je istakao da su članovi Komisije dogovorili da bude donesena nova Odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

- Usaglasili smo sve što smo mogli i ono što je definitivno dogovoreno je da se neće ići na izmjene i dopune odluke, već će biti donesena nova odluka - kazao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana