Evropska unija prevazišla krizu

Glas Srpske
Evropska unija prevazišla krizu

STRAZBUR - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je Evropska unija prevazišla krizu, ali da je još uvijek zabrinjavajući visok nivo nezaposlenosti.

On je juče u Strazburu, u svom prvom govoru o stanju EU, evropskim parlamentarcima reka oda je Evropa dobrom reakcijom tokom krize položila ispit.

- Privredna i finansijska kriza, tokom prošle godine, dovela je EU pred najveće izazove do sada. Sada, kada pogledam unazad na to kako smo reagovali, vjerujem da smo položili ispit - rekao je Barozo i dodao da je EU dokazala onima koji su joj predviđali propast da su pogriješili.

On je istakao da je nezaposlenost još uvijek na previsokom nivou, kao i da oporavak nije ravnomjeran u svim članicama Unije.

Predsjednik Evropske komisije najavio je da će EU tokom idućeg mjeseca objaviti planove o jačanju jedinstvenog tržišta.

- Beneficije jedinstvenog tržišta, koje se zasniva na principu slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga širom EU, nisu dovoljno iskorišćene. Potrebno je da to hitno produbimo - rekao je Barozo.

Plan za bolje korišćenje jedinstvenog tržišta biće predstavljen 6. oktobra u okviru posebnog dokumenta koji će sadržavati 30 prijedloga izrađenih da bi se riješilo skoro 150 barijera i uskih grla unutar EU.

Evropski parlament juče je saopštio da se odustalo od namjere da se poslanicima odbiju dnevnice ako ne prisustvuju sjednici i Barozovom govoru o stanju Unije.

Ministri finansija EU

Nova mreža regulatora finansijskog tržišta ubuduće će raditi na sprečavanju budućih kriza, dogovorili su juče ministri finansija EU.

Na sastanku u Briselu dogovoreno je da četiri regulatorne agencije - jedna koja nadgleda šire ekonomske događaje a tri za banke, osiguravajuće kompanije i tržišta akcijama, budu spremne za rad 1. januara, ali je potrebno da prethodno dobiju i odobrenje Evropskog parlamenta. Četiri nadzorne agencije treba da nadgledaju dešavanja u evropskoj ekonomiji i finansijskom tržištu da bi uočile povećan pritisak sličan onom koji je izazvao svjetski finansijski kolaps 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana