Embargo na izvoz pšenice

Glas Srpske
Embargo na izvoz pšenice

MOSKVA - Embargo na izvoz ruske pšenice po nalogu premijera Vladimira Putina stupio je na snagu, a ruska vlada nastoji da spriječi povećanje njene cijene poslije slabih prinosa izazvanih dugotrajnom sušom i velikim vrućinama, javile su agencije.


U skladu s odlukom vlade koju je 5. avgusta potpisao Putin, ova vanredna mjera primjenjivaće se od 15. avgusta do 31. decembra, a postoji mogućnost i da se produži.

Rusija, treći svjetski izvoznik pšenice, već je smanjila očekivanja od ovogodišnje žetve na 60 do 65 miliona tona, što je za trećinu manje u poređenju s lanjskom žetvom.

Gotovo četvrtina žitarica uništena je poslije suše i toplotnog udara koji je zahvatio Rusiju, a vanredno stanje proglašeno je u 27 ruskih poljoprivrednih regija.

Kako su objasnili ruski čelnici, svrha embarga je da se osigura snabdijevanje domaćih stanovnika i izbjegne povećanje cijena žitarica i njihovih proizvoda. Domaća potrošnja pšenice u Rusiji iznosi 78 miliona tona godišnje.

Tokom 2009. Rusi su izvezli 21,4 miliona tona pšenice. Najava ruskog embarga na izvoz pšenice izazvala je povećanje njene cijene na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana