Dejan Šoškić novi guverner Narodne banke

Glas Srpske
Dejan Šoškić novi guverner Narodne banke

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je juče Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) na mandat od šest godina.

Za izbor Šoškića glasalo je svih 129 prisutnih poslanika, prenijele su agencije.

Šoškića je za to mjesto predložio predsjednik Srbije Boris Tadić.
Parlament je prethodno usvojio odluku o prestanku funkcije Radovana Jelašića, koji je 23. marta 2010. godine podnio ostavku na mjesto guvernera NBS-a iz, kako je naveo, ličnih razloga.
Dejan Šoškić rođen je u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama, između ostaloga Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.

Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli u SAD.

Šoškić je bio specijalni savjetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savjetnik za ekonomsku politiku u Savjetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003) i član Savjeta NBS-a.

Skupština Srbije izabrala je juče i Boška Živkovića za predsjednika Savjeta guvernera Narodne banke Srbije (NBS). Živkovića je na tu funkciju predložio skupštinski Odbor za finansije. Živković je izabran umjesto Dejana Šoškića.

Radovan Jelašić

- Ne postoji nijedan čovek, političar ili tajkun zbog kojeg sam dao ostavku - rekao je juče guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić. On je kazao da je osjećao da je u NBS-u učinio sve što je mogao, što ne znači da opet neće imati tu energiju da se vrati u Narodnu banku "ako ga neko šarmira". Jelašić je negirao da je dobio ponudu da bude guverner mađarske centralne banke.

Novom guverneru NBS-a Dejanu Šoškiću, kome bi sutra trebalo da preda dužnost, Jelašić je poručio da je spreman da mu prenese svoje iskustvo jer mu je stalo do razvoja srpske centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana