Cijena barela nafte pala ispod 75 dolara

Glas Srpske
Cijena barela nafte pala ispod 75 dolara

NjUJORK - Sirova nafta je juče na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 75 dolara za barel, nakon što je najnoviji izvještaj pokazao rast zaliha tog energenta u SAD prošle sedmice, što je ponovo podstaklo zabrinutost oko tražnje goriva u toj najvećoj svjetskoj privredi, javile su agencije.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na njujorškoj robnoj berzi pala za 97 centi na 74,80 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme pojeftinila za 93 centa na 76 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak naveče da su zalihe "tečnog zlata" u SAD prošle sedmice znatno porasle za 5,87 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad zaliha.

Pored toga, zalihe benzina, dizela i lož-ulja su takođe povećane, saopštio je API. Popodne će sopstveni izvještaj o zalihama u SAD objaviti statistička služba američkog Ministarstva energetike.

- Podaci instituta API su bili neočekivani i izazvali su pojeftinjenje nafte, pokazavši rast zaliha te sirovine, kao i derivata, što ukazuje na slabu tražnju. Sada se iščekuje izvještaj Ministarstva energetike kako bi se vidjelo da li će on potvrditi podatke instituta API - navodi se u izvještaju konsultantske firme "Kameron Hanover".

Mnogi analitičari već neko vrijeme upozoravaju da prevelike zalihe najvažnije energetske sirovine u kombinaciji sa slabom tražnjom ne opravdavaju cijenu iznad 70 dolara za barel.

- Nastavak interesovanja investitora je jedini faktor koji trenutno sprečava znatan pad cijene sirove nafte - saopštila je njemačka "Komercbank".

Bez korekcija cijena

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović rekao je da se u idućih desetak dana korekcije cijena nafte i naftnih derivata u Srpskoj ne mogu očekivati, jer pad cijena sirove nafte u SAD-u u proteklih mjesec dana neće se bitno odraziti na naše tržište.

- Potrebno je razdvojiti cijenu sirove nafte i naftnih derivata na svjetskoj berzi, jer su to osnove na kojima se grade rafinerijske cijene. Svaka rafinerija na bazi cijene nafte na svjetskoj berzi formira svoju cijenu, koju onda mi preuzimamo kao svoje uvozne podatke, odnosno svoje uvozne veličine i na bazi toga formiramo maloprodajne cijene - kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana