ČEZ odustaje od inostranih projekata

Glas Srpske
ČEZ odustaje od inostranih projekata

PRAG - Češki elektroenergetski gigant ČEZ, pritisnut smanjenjem dobiti u prvoj polovini ove godine i pojeftinjenjem struje koju izvozi, odustaje od planova u inostranstvu, orijentišući se na domaće projekte, javljaju praški mediji.

ČEZ je u julu saopštio da se povlači iz projekta izgradnje elektrane u rumunskom gradu Galati, a proljetos je odgodio i projekat gasne elektrane u Varni u Bugarskoj.

- ČEZ je odustao i od velikih tendera za kupovinu energetskih kompanija "PAK" i "Energa" u Poljskoj, a neće, kako je ranije planirano, podnijeti ni ponudu za kupovinu elektrana u Njemačkoj - navode mediji u Češkoj.

Kompanija je početkom godine odlučila da odustane od širenja na balkanskim tržištima i okrene se gradnji nuklearnih elektrana u Češkoj i Slovačkoj.

Generalni direktor ČEZ-a Martin Roman najavio je da je za kompaniju sada isplativije da se bavi grijanjem, nego prodajom struje.

- Isporuke električne energije za ČEZ više nisu isplative kao prethodnih godina, kada su cijene struje vrtoglavo rasle, u nastojanju da se izravnaju sa njemačkim - navode mediji.

S obzirom na to, kako pišu, da više ne može da zarađuje na velikim poskupljenjima struje za češke potrošače, ČEZ se orijentiše na toplane, gdje za grijanje može da iskoristi energiju nastalu prilikom proizvodnje struje - pišu praški listovi, prenose agencije.

U žiži interesovanja ČEZ-a trenutno su investicije vrijedne oko 20 milijardi evra, jer uskoro počinje izbor partnera za dogradnju dva bloka ČEZ-ove nuklearne elektrane "Temelin" koji bi trebalo da budu pušteni u pogon 2019. i 2020. godine.
U planu je i izgradnja petog bloka u prvoj češkoj nuklearnoj elektrani "Dukovani", te modernizacija stare nuklearne elektrane "Jaslovske Bohunjice" i izgradnja dva bloka u njoj.

Dobit

Neto dobit ČEZ-a u prvoj polovini ove godine, zbog jeftinije struje manja je 20 odsto u odnosu na isti period 2009. godine i dostigla je 1,148 milijardi evra.

Procjenjuje se da će dobit ČEZ-a ove godine biti deset odsto manja nego 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana