Četrdeset bogataša daje polovinu novca

Glas Srpske
Četrdeset bogataša daje polovinu novca

NjUJORK - Četrdeset američkih milijardera i njihovih porodica obećalo je da će u humanitarne svrhe pokloniti polovinu svog bogatstva.

Inicijativi suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta, odazvali su se porodica Rokfeler, njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg, vlasnik hotela "Hilton", medijski magnat i osnivač CNN-a Ted Tarner i filmski reditelj Džordž Lukas.

Akcija je pokrenuta prije šest sedmica pod sloganom "Obećanje davanja", s ciljem da se bogataši iz čitave zemlje privole na ideju poklanjanja više od 50 odsto svog novca u humanitarne svrhe.

Gejts je sa imovinom vrijednom 53 milijardi dolara drugi na "Forbsovoj" listi najbogatijih ljudi svijeta, a Bafet je treći.
Organizatori akcije saopštili su da je "obećanje moralna obaveza, a ne pravni ugovor".

Bafet, koji je odlučio da pokloni 99 odsto svog bogatstva, koje se procjenjuje na 46 milijardi dolara, rekao je da je akcija na samom početku naišla na odlična reagovanja.

Osim obavezivanja na donatorsku djelatnost, Gejts i Bafet od milijardera koji pristupe njihovoj kampanji, traže i obećanje da će "davati mudro" i da će učiti od svojih kolega donatora.
Jedan od milijardera koji se odazvao ovom pozivu,  gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, rekao je da podrška onima kojima je pomoć potrebna način da se svijet učini ljepšim.

- Ako želite da uradite nešto za svoju djecu i da im pokažete kako ih mnogo volite, najbolja stvar je da podržite organizacije koje će stvoriti ljepši svijet za njih i za njihovu djecu. Time što dajemo, inspirišemo i druge da bi, takođe, davali, da li svoj novac, ili vrijeme - rekao je Blumberg.

Među darodavcima je i šef medijske kompanije "IAC" Beri Diler, suosnivač kompjuterske firme "Orakl" Lari Elison i energetski magnat T. Bun Pikens.

Američki mediji napominju da njihovo obećanje da će pokloniti u humanitarne svrhe najmanje polovinu svog bogatstva, za života, ili kada umru, ima značaj moralne obaveze, koja nije pravno, odnosno, zakonski utemeljena.

Poziv

Analitičari navode da, ako bi se, pozivu Gejtsa i Bafeta odazvalo svih oko 400 američkih milijardera, evidentiranih u časopisu "Forbs", sakupilo bi se oko 600 milijardi dolara.

U SAD živi oko 40 procenata svih milijardera na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana