Cepter zainteresovan za kupovinu Kozare

Tanja Derikuća
Cepter zainteresovan za kupovinu Kozare

KOZARSKA DUBICA - Stečajni upravnik Drvno-industrijskog preduzeća "Kozara" iz Kozarske Dubice Dušan Kovačević potvrdio je juče da je za kupovinu ovog preduzeća zainteresovana kompanija "Cepter".

- Pismo namjere kompanije "Cepter" razmatrano je na sjednici odbora povjerilaca ovog preduzeća u stečaju, kao i izvještaj stečajnog upravnika, a donesena je i odluka da se skupština povjerilaca DIP-a "Kozara" održi 27. septembra - istakao je Kovačević.

On je potvrdio da je odbor povjerilaca preduzeća donio zaključak da se prodaja preduzeća obavi prikupljanjem zatvorenih i zapečaćenih ponuda uz priložen biznis-plan, o čemu će se izjasniti i Skupština akcionara.

- Uz ponuđenu cijenu i planirana ulaganja u obrtna sredstva, pri izboru najboljeg kupca vodiće se računa o kvalitetu biznis-plana, zadržavanju postojeće proizvodnje u iduće tri godine, te zapošljavanju novih radnika i sigurnosti plasmana proizvoda - istakao je Kovačević.

On je dodao da očekuje da će skupština povjerilaca usvojiti prijedlog odbora, a zatim krenuti i sa procedurom prikupljanja ponuda za kupovinu preduzeća koje bi, ako sve bude teklo po planu, novog vlasnika moglo da dobije krajem oktobra ove godine.

Kovačević je naglasio je da se preduzeće neće prodati po cijeni nižoj od tri miliona maraka.

DIP "Kozara", u kojoj je stečajni postupak pokrenut u januaru 2009. godine, u prijeratnom periodu je zapošljavala 600 radnika, a proizvodnja je bazirana je na izradi stilskog namještaja od punog drveta. U prvoj godini sprovođenja stečajnog postupka, kroz reorganizaciju i početak rada fabrike namještaja, stečajno rukovodstvo je uspjelo zaposliti više od 100 radnika.

DIP "Kozara" je, prema riječima radnika i rukovodstva, usamljeni primjer uspješne proizvodnje i poslovanja u periodu trajanja stečajnog postupka u RS. Tokom trajanja stečajnog postupka, u preduzeću je proizvodnja pokrenuta sa 85.000 KM kreditnih sredstava, a do danas je ostvaren je promet od 1.300.000 maraka, dok vrijednost gotovih proizvoda u skladištu trenutno iznosi oko 400.000 maraka.

Tržište

Radnici i rukovodstvo preduzeća ističu da svi pokazatelji govore da proizvodi DIP-a "Kozare" - masivni namještaj od punog drveta, imaju kupce, ne samo na domaćem tržištu, već i u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana