Čekaju se rezultati kontrole 24 obrasca

Marina Čigoja
Čekaju se rezultati kontrole 24 obrasca

BANjALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poslala je od početka 2009. godine do danas ukupno 41 primjerak EUR 1 obrasca, kojim se provjerava porijeklo robe, u Makedoniju na dodatnu provjeru, zbog sumnje u porijeklo mesa uvezenog u BiH. Od toga je za 17 obrazaca potvrđeno da su ispravni, dok se za preostalih 24 još čekaju rezultati.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol UIO Ratko Kovačević i dodao da će Uprava, poslije dopisa Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je zatražilo provjeru svih obrazaca EUR 1, naknadno poslati obrasce na provjeru.

- Kontrola obrazaca na osnovu kojih je uvezeno meso iz Makedonije tek će uslijediti, jer je procedura kontrole komplikovana i nije se mogla sprovesti u periodu od kada smo dobili dopis iz Ministarstva - kazao je Kovačević i dodao da će UIO za svaki EUR 1 koji se pošalje na provjeru obezbijediti bankarskom garancijom eventualni carinski dug.

- Dok se ne utvrdi njegova ispravnost, od uvoznika uzimamo bankarsku garanciju koju blokiramo na iznos potencijalnih dažbina i to stoji kao osiguranje duga u slučaju da se utvrdi da je obrazac neispravan. Ako je ispravan, vraćamo bankarsku garanciju - kazao je Kovačević.

On je naglasio da je veoma teško reći kada bi UIO mogla da dobije rezultate kontrola svih obrazaca koje je Ministarstvo tražilo, s obzirom na to da kontrole u Makedoniji nekada potraju i po nekoliko mjeseci.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da domaći poljoprivrednici opravdano sumnjaju u validnost EUR 1 obrazaca koji prate meso iz Makedonije.

- Makedonija nema ni približno dovoljne kapacitete za proizvodnju mesa, s obzirom na količine koje su poslate u BiH. To meso je vjerovatno porijeklom iz Argentine i Brazila. Očekujemo da se ovaj problem što prije riješi - kazao je Usorac.

On je naglasio da je slična situacija i sa Crnom Gorom, koja takođe izvozi velike količine mesa i mesnih prerađevina u BiH, a za koje se sumnja da je porijeklom iz ove zemlje.

- Meso koje se uvozi iz ovih zemalja sumnjivog je kvaliteta - naglasio je Usorac.

Zbog sumnje u ispravnost dokaza o porijeklu mesa prilikom uvoza u BiH iz Makedonije, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je da UIO BiH sprovede dodatnu kontrolu mesa iz Makedonije.

Uvoz

Prema podacima UIO BiH, za sedam mjeseci ove godine iz Makedonije u BiH ukupno je uvezeno 961 tona raznih mesnih prerađevina ukupne vrijednosti u iznosu od 4,8 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana