Budžet za iduću godinu biće 1,6 milijardi KM

Marijana Miljić
Budžet za iduću godinu biće 1,6 milijardi KM

BANjALUKA - Budžet Republike Srpske za iduću godinu trebalo bi da bude na nivou ovogodišnjeg, odnosno 1,6 milijardi maraka, a aktivnosti na pripremi njegovog prijedloga su u toku, rekao je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je naglasio da su konsultacije o budžetu započele u martu, a cijeli proces na njegovoj izradi trebalo bi da bude okončan do kraja oktobra.

Džombić je naglasio da je ovogodišnji budžet dobro projektovan i da nema potrebe za rebalansom.

- U slučaju nedostatka novca koristićemo sredstva od privatizacije, s tim da ih u idućoj godini vratimo - kazao je Džombić i dodao da pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom idu planiranim tokom i da će finansijski prilivi biti realizovani onako kako je i planirano.

Džombić je kazao da su aktivnosti Ministarstva finansija u protekle četiri godine doprinijele stabilnosti i uređenosti fiskalnog i finansijskog sistema Srpske.

- I pored uticaja ekonomske krize imamo povećanje učešća direktnih, a smanjenje indirektnih poreza u ukupnoj strukturi poreza, što je rezultat svih reformi vođenih u ovoj oblasti - istakao je Džombić.

On je naglasio da je zadržan nivo javne potrošnje ispod 40 odsto od bruto društvenog proizvoda, dok je nivo zaduženosti Srpske 40 odsto BDP-a, odnosno 3,4 milijarde maraka.

Prema Džombićevim riječima, u prethodnom periodu značajne aktivnosti vođene su i na evidentiranju imovine RS.

Istakao je da je preko projekta Investiciono - razvojne banke RS plasirano 500 miliona maraka za kredite privrednim subjektima i za stambene kredite stanovništvu, a plasirano je i oko 70 miliona maraka u hartije od vrijednosti.

Džombić je rekao da je putem Razvojnog programa realizovano 217 nabavki kroz otvorene postupke, te da je 11 projekata u fazi kompletiranja dokumentacije, 25 projekata u proceduri javnih nabavki, 79 projekata se nalazi u fazi izvođenja radova, a 103 projekta su u potpunosti realizovana.

Naveo je i da je u Narodnoj skupštini RS za četiri i po godine kroz proceduru prošlo 141 zakonsko rješenje koje je predložilo ovo ministarstvo.

Prodaja "Telekoma"

Aleksandar Džombić je kazao da je od sredstava dobijenih prodajom "Telekoma", koja su namijenjena za projekte iz Razvojnog programa, ostalo još oko 350 miliona maraka, deponovanih kod domaćih banaka.

Pomoćnik ministra finansija Radmila Mihić rekla je da je "Telekom" prodat za 1,25 milijardi maraka, od čega se 53 odsto sredstava nalazi u Investiciono-razvojnoj banci RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana