Brisel ne vjeruje da će Hipo preživjeti

Glas Srpske
Brisel ne vjeruje da će Hipo preživjeti

BRISEL - Briselski evrokrati odobrili su novi finansijski paket Austrije za kapitalnu injekciju "Hipo Alpe Adrija grupi" ali su još jednom potvrdili sumnju da se rizičnim plasmanima obogaljena banka, može spasti.

Iako je Brisel dugo oklijevao sa odobravanjem austrijskog plana za spas posrnule "Hipo Alpe Adrije", Evropska komisija na kraju je odobrila da banka pređe u ruke države, ali evrokrati i dalje sumnjaju da "Hipo" može preživjeti, javlja "Dojče vele".

Evropska komisija je prošle sedmice utvrdila da ovaj potez ne dovodi u pitanje tržišno takmičenje u Evropskoj uniji i Austriji, uprkos činjenici da je poslije nacionalizacije "Komunalkredit Austrija banke", država sada vlasnik čak dva zajmodavca.

"Dojče vele" navodi da država Austrija sada kontroliše oko 15 odsto austrijskog bankarskog tržišta.

- Glavni problem za nekada malu regionalnu banku u vlasništvu austrijske pokrajine Koruška, koja je poželjela da postane lider na tržištu jugoistočne Evrope, nisu optužbe za mito koje su se iz banke izlivale na račune političara, poput pokojnog Jerga Hajdera, kojeg austrijski mediji optužuju da je u Lihtenštajn "pospremio" 45 miliona "Hipovih" evra, već milijarda evra loših kredita koji su netransparentno podijeljeni po jugoistoku Evrope - piše "Dojče vele".

Od te milijarde evra rizičnih plasmana, dodijeljenih po čudnim kriterijima, novi prvi čovjek "Hipo grupe" Gotvald Kranebiter, samo je u prvom polugodištu ove godine, morao da obustavi naplatu kredita u iznosu od 600 miliona evra.

U Briselu su svjesni da je "Hipo" zavisan od državne pomoći, jer u suprotnom nema nikakve šanse da se izbjegne propast, navodi "Dojče vele".

Sanacija

Austrija je u saniranje "Hipo Alpe Adrija" već uložila 100 miliona evra državnih garancija, te 550 miliona evra kroz dokapitalizaciju. Cilj države je da za ozdravljenu banku pronađe ulagača koji bi bio spreman podnositi rizik tržišta. Kranebiter tvrdi da može ozdraviti banku, te da "Hipo" raspolaže novčanim zalihama koje joj garantuju platežnu sposobnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana