Bolji uvid i kontrola događaja na tržištu

Marina Čigoja
Bolji uvid i kontrola događaja na tržištu

BANjALUKA - Sporazumom o saradnji nadzornih organa finansijskog sektora u RS, koji su potpisali Komisija za hartije od vrijednosti, Agencija za bankarstvo i Agencija za osiguranje, obezbijediće se bolji uvid i kontrola finansijskih transakcija i događaja na tržištu.

Iz Ministarstva finansija RS naveli su da je Komitet za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS, na drugoj sjednici održanoj 14. jula, usaglasio tekst Sporazuma o saradnji nadzornih organa finansijskog sektora u Republici Srpskoj.

- Potpisivanjem ovog dokumenta stvaraju se preduslovi za efikasniju saradnju nadzornih organa, obezbjeđuje se bolja međusobna komunikacija i koordinacija, te stvara mogućnost većeg uvida i kontrole finansijskih transakcija i događaja na tržištu - rekli su u Ministarstvu finansija i dodali da će se saradnja i zajedničko djelovanje nadzornih organa odvijati kroz organizovanje zajedničkih kontrola u oblasti bankarstva, osiguranja i tržišta kapitala, kao i preduzimanjem mjera i aktivnosti na zaštiti prava korisnika finansijskih usluga.

Ovaj sporazum, ističu, u funkciji je očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, te njegovog daljeg razvoja.

Direktor Agencije za osiguranje RS Božana Šljivar kazala je da su na ovaj način precizirani elementi saradnje tri finansijske institucije RS.

- Sporazum koji smo usaglasili doprinijeće boljem i efikasnijem nadzoru nad finansijskim tržištem, a iz toga će uslijediti i bolja zaštita učesnika na tržištu - rekla je Šljivar.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS Miodrag Jandrić kaže da je svuda u svijetu konsolidacija regulatora neminovnost, jer je njihove nadležnosti veoma teško razgraničiti.

Dodao je da je povezivanje ovih institucija jedan od načina zaštite od nezakonitosti koje se dešavaju na finansijskim tržištima.

Finansijski sektor

U Ministarstvu finansija RS navode da će ovaj sporazum omogućiti blagovremeno identifikovanje problema i preduzimanje mjera na otklanjanju slabosti u funkcionisanju finansijskog sektora. Dodaju da će biti usklađeni i propisi iz oblasti finansijskog posredovanja sa međunarodnom praksom, kao i standardima i propisima Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana