Bileća dobija pogon jedinstven u Evropi

Ratomir Mijanović
Bileća dobija pogon jedinstven u Evropi

BILEĆA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i investitor Branko Tupanjac postavili su juče kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu i pakovanje motornog ulja u Bileći, jedinstvene u Evropi, u koju će biti uloženo 11 miliona dolara.

Fabrika, čija će godišnja vrijednost proizvodnje iznositi 160 miliona dolara, i koja će u početku zapošljavati stotinak radnika, trebalo bi da počne sa radom za godinu.

Premijer Srpske rekao je da će Vlada RS, ako to bude potrebno, posredstvom Investiciono-razvojne banke podržati izgradnju fabrike sa pet miliona maraka.

- Iako je bilo mnogo prepreka za početak gradnje, drago mi je što investitor nije odustao jer će fabrika doprinijeti razvoju ovog kraja - rekao je Dodik.

Branko Tupanjac, koji je do sada u opremu uložio 8,5 miliona dolara, rekao je da će se u ovoj fabrici proizvoditi sintetička ulja visoke tehnologije.

- Ako se bude radilo punim kapacitetom, planirano je da godišnje bude proizvedeno oko 15 miliona litara ulja, što odgovara vrijednosti 160 miliona dolara - rekao je Tupanjac i dodao da će fabrika zauzimati površinu od 4.250 metara kvadratnih i zapošljavati radnu snagu sa područja Hercegovine.

Načelnik Bileće Dragan Babić istakao je da je poslije više od 20 godina prvi put postavljen kamen temeljac za jedan proizvodni pogon u ovoj opštini.

- Otvaranjem fabrike biće stvoreni uslovi i za zapošljavanje novih radnika, što je veoma značajno, ne samo za Bileću već i za cijelu Hercegovinu - naglasio je Babić.

Izvoz

Branko Tupanjac kaže da će 70 odsto proizvodnje iz bilećke fabrike biti plasirano na tržište Kine, Rusije, SAD i drugih zemalja, a ostatak na domaće tržište. On ističe da će sav repromaterijal neophodan za proizvodnju biti dopreman iz Kalifornije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana