Biće uklonjene sve barijere za saradnju

Glas Srpske
Biće uklonjene sve barijere za saradnju

SARAJEVO - Privrednici BiH i Srbije moraju da intenziviraju međusobne odnose koji će dovesti do povećane privredne saradnje, a BiH će uraditi sve kako bi bile uklonjene sve administrativne barijere za dalje razvijanje privrednih odnosa sa Srbijom, rekao je juče u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić na otvaranju Poslovnog foruma BiH i Srbije. On je naglasio da zemlje regiona moraju da pokažu više smisla za saradnju u svim domenima, kako političkim tako i ekonomskim.

- Regionalna saradnja predstavlja ključ ne samo napretku procesu pristupanja EU nego i privrednog razvoja regiona u cjelini - rekao je Špirić, prenijela je Srna.

Istakao je da je Srbija do aprila ove godine u BiH uložila 1,693 milijarde maraka, što predstavlja 22,3 odsto od ukupnih stranih ulaganja u BiH i stavlja je na drugo mjesto investitora u BiH.

- Cijeli prostor BiH nudi izvanredne mogućnosti za potencijalne investitore u raznim oblastima, a BiH je spremna za dalji razvoj privrede - kazao je Špirić i dodao da je BiH u posljednjih nekoliko godina bilježila dinamičan ekonomski rast, a bruto društveni proizvod zemlje za pet godina porastao je za više od šest odsto.

Govoreći o globalnoj ekonomskoj krizi koja je uticala i na BiH, Špirić je ocijenio da je Savjet ministara BiH s entitetskim vladama preduzeo niz mjera radi očuvanja makroekonomske stabilnosti, a da je rezultat toga aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

- Ambijent za investicije u BiH postepeno se popravlja i približava evropskim trendovima. Mogućnosti za investiranje u BiH su mnogo bolje nego što je o tome izgrađena percepcija domaće i međunarodne javnosti - istakao je Špirić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković kazao je da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije te da u posljednjih nekoliko godina robna razmjena dvije zemlje ima trend rasta.

Cvetković je ocijenio da je privredna saradnja dvije zemlje dobra, ali da može biti daleko bolja uz značajnije korišćenje komparativnih prednosti koje imaju dvije zemlje.

Istakao da je zadatak politike da obezbijedi i pošalje pozitivne signale privrednicima da oni što bolje sarađuju.

Poslovnom forumu BiH i Srbije u Sarajevu prisustvovala je delegacija Srbije sa više od 30 predstavnika firmi iz različitih sektora privrede koje su zainteresovane za kontakte sa firmama iz BiH.

CEFTA

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da će privredne komore CEFTA regiona nastaviti da insistiraju kod svojih vlada da se maksimalno ubrzaju aktivnosti na donošenju relevantnih sporazuma i protokola o međusobnom priznavanju sertifikata, uvjerenja i drugih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana