Balkanske zemlje iz krize izlaze posljednje

Glas Srpske
Balkanske zemlje iz krize izlaze posljednje

LONDON - Balkanske zemlje iz ekonomske krize mogle bi da izađu među posljednjima, jer je recesija ove zemlje kasno i zahvatila, piše juče londonski "Fajnenšel tajms".

Pozivajući se na mišljenje stručnjaka za evropsku ekonomiju, dnevnik ističe da se balkanske države, za razliku od centralne Evrope, sporije oporavljaju od krize.

- Razlog za to je povezanost balkanskih zemalja sa Grčkom i Italijom, kako direktnim trgovinskim vezama, tako i indirektno preko vlasništva u bankama. Centralna Evropa, s druge strane, čvršće je povezana sa Njemačkom, koja je ekonomski mnogo jača - navodi "Fajnenšel tajms".

List navodi da bi Evropa mogla brže da izađe iz krize od ostatka svijeta, a ohrabruju i podaci o rastu industrijske proizvodnje u većini evropskih zemalja.

- Predvođene Njemačkom, vodeće evropske ekonomije u posljednjih nekoliko sedmica ostvaruju znatno bolje rezultate. Poljska, Češka i Slovačka su među zemljama koje su imale najviše koristi od jačanja najmoćnije evropske ekonomske sile - piše londonski list.

Dodaju da Britanija ekonomski stoji bolje od SAD, a privredni pokazatelji su vrlo dobri i u Poljskoj, Turskoj i Rusiji.

- Trend ekonomskog rasta u evropskim zemljama nastaviće se sve do kraja godine. Ni posustajanje američkog ekonomskog oporavka, koje će se neminovno osjetiti u drugim dijelovima svijeta, ne prijeti da u skorijoj budućnosti izazove veće potrese u Evropi - primjećuje "Fajnenšel tajms".

Evropska unija

Privredni rast kod članica Evropske unije znatno je povećan u drugom tromjesečju ove godine. Najnoviji podaci pokazuju da se stopa nezaposlenosti u EU nije povećala još od februara, mada je i dalje na visokom nivou od gotovo deset odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana