Avioprevoznici iz regiona treba da se udruže

Glas Srpske
Avioprevoznici iz regiona treba da se udruže

BEOGRAD - Dogovor o zajedničkom korišćenju flota "Jat ervejza" i "Montenegro erlajnsa" od 31. oktobra odličan je poslovni potez i bilo bi dobro da se i avioprevoznici drugih bivših jugoslovenskih republika udruže, rekao je juče državni sekretar Srbije za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković, prenio je Tanjug.

On je istakao da se udruživanje avioprevoznika trenutno dešava svuda u svijetu.

Naveo je da su se zbog smanjivanja troškova i bolje organizacije letova udružile aviokompanije "Er Frans" i "KLM", "Iberija" i "Britiš ervejz", kao i dva najveća američka avioprevoznika.

- Već smo imali kontakte i pokušaje da se tako nešto napravi i u regionu - rekao je Miljković i dodao da bi bilo dobro da se odluke o tome ne donose na osnovu političkog raspoloženja.
- Partnerski odnos regionalnih aviokompanija trebalo bi da bude motivisan finansijskim razlozima i željom da putnici dobiju mnogo bolje uslove letenja uz niže cene - naglasio je državni sekretar i dodao da bi srpskoj i crnogorskoj aviokompaniji kao partneri prvenstveno odgovarali prevoznici iz Slovenije i Hrvatske, koji u sastavu svojih flota imaju "erbase" i "kanadere".

- Udruživanjem aviokompanija iz regiona mogao bi da se napravi "vazdušni most" o kojem se dugo pričalo, od kojeg bi svi imali koristi, jer bi se tako uštedelo i stvorile mogućnosti za smanjivanje cene karata - naglasio je Miljković.

Generalni direktor srpskog avioprevoznika "Jat ervejz" Srđan Radovanović najavio je da će srpska kompanija od 31. oktobra, kada počinje zimski red letenja, uspostaviti partnerski odnos i udružiti svoju flotu sa crnogorskom kompanijom "Montenegro erlajns". Dodao je da će ovo omogućiti da se poveća broj destinacija na koje će se letjeti iz Beograda, Niša, Podgorice i Tivta, kao i niže cijene avionskih karata.

Aerodromske takse

Miodrag Miljković je kazao da aerodromske takse u Srbiji nisu visoke u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

- Dobar razgovor između prevoznika i aerodroma mogao bi da dovede do smanjenja cene taksi. Ali, u Srbiji su takse mnogo niže nego u Evropi, mada bi mogle dodatno da se smanje - dodao je Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana