Aranžman sa MMF-om neće biti ugrožen

Željka Domazet
Aranžman sa MMF-om neće biti ugrožen

SARAJEVO - Stend-baj aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) najvjerovatnije neće biti ugrožen, a ostalo je još da se dogovori nekoliko tehničkih detalja.

Rekao je ovo preksinoć predsjedavajući Savjeta ministara i Fiskalnog savjeta BiH Nikola Špirić, poslije višečasovnog sastanka Fiskalnog savjeta sa predstavnicima MMF-a u Sarajevu.

- Vjerujem da ćemo ostati u stend-baj aranžmanu. Radi se o nekim tehničkim detaljima koji treba da se usaglase sa određenim ministarstvima, a sve druge nejasnoće su razriješene - kazao je Špirić i dodao da je sa delegacijom MMF-a razgovarano i o finansijskom okviru budžeta BiH za sljedeću godinu i naglasio da će ovo pitanje morati da se riješi do novembra.

Predstavnici MMF-a najavili su preksinoć da bi danas mogli saopštiti da li je BiH ispunila sve uslove za nastavak aranžmana i kakav će izvještaj predati Bordu direktora MMF-a koji zasjeda 27. septembra.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić kazao je da je veoma izgledan nastavak aranžmana, te da su usaglašeni gotovo svi detalji.

- Ostalo je da se usaglasi još nekoliko tehničkih detalja sa FBiH, koja treba da dostavi određene podatke koji se odnose na reviziju iz oblasti boračko-invalidske zaštite - kazao je Džombić i dodao da četvrta tranša iz stend-baj aranžmana sa MMF-om iznosi 38 miliona evra i da trećina pripada RS. Džombić je kazao da Fiskalni savjet BiH nije mogao da usaglasi fiskalni okvir BiH za iduću godinu, te da nije riječ o "prethodnoj mjeri", zbog čega je ostavljen rok do novembra za usaglašavanje okvirnog budžeta.

- Pridržavaćemo se principa da pokušamo ostaviti isto stanje kao i za 2010. godinu. Ministar finansija BiH Dragan Vrankić ostao je pri stavu da budžet zajedničkih institucija bude povećan za 220 miliona maraka i zato nismo mogli da dogovorimo raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa indirektnih poreza - rekao je Džombić i dodao da će entiteti vrlo teško pristati na povećanje budžeta zajedničkih institucija.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će aranžman sa MMF-om biti nastavljen ako budu ispunjeni svi neophodni uslovi, među kojima je i rebalans budžeta FBiH.

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije za BiH Kostas Kristou, boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stend-baj aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Od produžetka aranžmana zavisi i novac Svjetske banke i Evropske komisije. BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde evra povukla oko 360 miliona evra.

Produžetak

Od produžetka aranžmana BiH sa MMF-om zavisi i novac Svjetske banke i Evropske komisije. BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde evra povukla oko 360 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana