“Agroherc” prodaje imovinu: Na dobošu cijevi i metalni kreveti

Danijela Bajić
“Agroherc” prodaje imovinu: Na dobošu cijevi i metalni kreveti

BILEĆA - Preostalu pokretnu imovinu bilećka fabrika “Agroherc” u stečaju na doboš je ponudila po cijeni od 711.000 maraka, a sav prikupljeni novac biće preusmjeren na vraćanje dugova.

Prodaja preostale imovine ove firme, čija je osnovna djelatnost bila proizvodnja stočne hrane, planirana je 13. septembra sa početkom u devet časova u prostorijama Okružnog privrednog suda u Trebinju.  

Na prodaju su ponuđene čelične trake u koturu, šavne cijevi prve klase, zatim metalni kreveti na sprat i nedovršeni kontejneri za pčele. Pokretna imovina je uskladištena u proizvodnim halama “Frukta trejda” u Derventi. 

Stečajni upravnik u ovom postupku Slavko Ilić kazao je za “Glas Srpske” da je dio imovine od 2017. godine pa sve do srijede bio pod carinskim nadzorom, zbog čega se ovaj proces odužio. 

- Da nije bilo toga, ova stečaj bi davno bio okončan. Međutim, prije neki dan sam platio carine i PDV za tu robu u iznosu od 170.000 marka, jer je roba sve vrijeme bila pod carinskim nadzorom - kazao je Ilić. 

Dodao je da će prodajom tog preostalog dijela imovine privesti kraju ovaj stečajni postupak koji je otvoren 2021. godine. 

- Za to vrijeme viši isplatni red izmiren je u cijelosti. Sve ostalo što sad skupimo biće usmjereno za opšti isplatni red, računamo da bi i tu moglo biti izmireno nekih 50 odsto obaveza, ako bi se prodalo po ponuđenoj cijeni. Međutim, pitanje je da li će se uopšte iko javiti, s obzirom na trenutno stanje na tržištu - kazao je Ilić. 

Dodao je da je sljedeći korak zatvaranje stečajnog postupka, a za dio koji se ne naplati po zaključenju ovog procesa, sud donosi rješenje o otpisu. 

Ova firma, koju je 2013. godine preuzeo nekadašnji “Žitoprodukt” ili “mlin”, kako su ga Bilećani zvali, koji je tada, takođe, bio u stečaju, ostala je dužna po 20 plata od po 520 maraka svakom od svojih pet radnika.

- Ukupan dug prema povjeriocima iznosio je oko 3,22 miliona maraka, što je i bio jedan od razloga otvaranja stečaja u ovoj firmi - rekao je Ilić. 

Osim ove pokretne imovine, firma “Agroherc” je na prethodnim licitacijama unovčila silose, poljoprivredne zgrade, objekat tvornice keksa, mlin, skladište i poljoprivredno zemljište.

- Silosi su otišli za svega 500.000 maraka, što baš i nije za pohvalu - kazao je Ilić. 

On je podsjetio da se pokretna imovina, koja je trenutno na dobošu, prodaje u viđenom stanju te da troškovi koji su vezani za prenos vlasništva, porezi, PDV i drugo padaju na teret kupca.

Od najavljenih velikih investicija 2013. godine, prema navodima iz medija, u mlinove i mašine nije uložena nijedna marka niti je pokrenuta proizvodnja, ali je uprkos tome preduzeće za dvije godine ostvarilo prihod veći od 15 miliona maraka. Tako je prema zvaničnim podacima i završnom izvještaju o poslovanju preduzeće “Agroherc” u 2016. godini imalo 11,09 miliona maraka prihoda i ostvarilo dobit od 85.054 marke.

KAUCIJA 

Kako je navedeno u ovom oglasu, kupac je dužan da najkasnije u roku od 15 dana po objavljenoj licitaciji uplati izlicitiranu cijenu umanjenu za uplaćenu kauciju. U protivnom kaucija će pripasti stečajnom dužniku. Po uplati cjelokupne izlicitirane cijene kupac može preuzeti pokretne stvari. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana