Otvorena 89. sezona u Narodnom pozorištu RS: Publika se uvijek vraća svevremenim komedijama

Milanka Mitrić
Otvorena 89. sezona u Narodnom pozorištu RS: Publika se uvijek vraća svevremenim komedijama

Banjaluka - Velike drame Branislava Nušića, pretvarane u predstave, decenijama su stvarale odličnu atmosferu na brojnim pozorišnim scenama. Publika se uvijek vraća dobroj drami, pogotovo komedijama.

Tako se i banjalučka već godinama iznova vraća predstavi "Gospođa ministarka". Ovu komediju Branislava Nušića, rediteljka Milica Kralj pretvorila je u jednu svevremenu i savremenu predstavu, koju i danas volimo. "Gospođa ministarka" je, uzdignuta višegodišnjom ljubavlju publike, doživjela svoje 100. izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Glavnu ulogu Živke Popović, već godinama maestralno oživljava Svetlana Bojković.

- Zahvaljujem Narodnom pozorištu i njegovom divnom ansamblu s kojima sam tako lepo sarađivala, tokom proba za ovu predstavu i posle smo uživali u igri do stotog puta, nadam se i dalje. I zahvaljujem predivnoj banjalučkoj publici, koja je uvek punila ovu salu i uvek nas tako toplo primala. Moje posebno istinsko zahvaljivanje rediteljki našoj, mladoj Milici Kralj. Želim i dalje dugačak vek ovoj predstavi, dok nas snaga drži - rekla je Svetlana Bojković, nakon još jednog maestralnog izvođenja ove predstave.

Dio glumačkog ansambla ove predstave činili su: Đorđe Marković, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Danilo Kerkez, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Goran Jokić, Slobodan Perišić, Miljka Brđanin, ali i sama rediteljka Milica Kralj.

Igranjem predstave "Gospođa ministarka", svečano je obilježen i 88. rođendan Narodnog pozorišta Republike Srpske i otvorena nova, 89. pozorišna sezona.

Tom prilikom su dodijeljene i godišnje nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u prethodnoj sezoni. Najboljom predstavom, po odluci Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta RS, proglašena je predstava "Sabirni centar", autora Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS i Pozorišta Prijedor.

Najbolja glumica prethodne sezone je Nataša Perić, a za najboljeg glumca proglašen je  Zlatan Vidović.

- Imao sam čast, sreću i privilegiju da prošle sezone igram u jako dobrim predstavama i da radim sa dobrim rediteljima i partnerima iz ansambla, što je rezultiralo ovom nagradom. Ova nagrada je veliki podsticaj, ali i obaveza da nastavim dalje sa posvećenim radom. Prošle sezone sam u matičnoj kući imao tri premijere i u svakoj sam imao odlične zadatke. Mislim da je sezona bila značajna za Narodno pozorište, jer smo izašli sa četiri vrhunske premijere što nije nimalo lako - rekao je Vidović.

Dodao je i to da su mu sve uloge u predstavama "Sabirni centar" i "Karolina Nojber" podjednako značajne, ali kao posebno dragu je izdvojio ulogu Kolmana Konora u predstavi "Usamljeni Zapad", te se osvrnuo i na jubilej.

- Ovu sezonu smo otvorili jednim divnim jubilejom - stotim izvođenjem kultne predstave "Gospođa ministarka" u režiji Milice Kralj i sa velikom Svetlanom Bojković u naslovnoj ulozi. Imao sam čast da igram u toj predstavi više od 40 puta, tako da mi je ovaj jubilej jako važan, kao i cijeloj kući i našem ansamblu. Želim da još dugo, dugo živi Živka ministarka na našoj sceni - kazao je Vidović.

Priznanje

Pored nagrađivanja najboljih predstava i glumaca u prošloj sezoni, dodijeljeno je još jedno priznanje. Povodom 100. izvođenja predstave "Gospođa ministarka", a odlukom kolegijuma direktora Narodnog pozorišta RS, glumici Svetlani Ceci Bojković je uručena povelja i srebrnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana