Laktašani iz budžeta Srpske “iskopali” pola miliona KM

Nevena Bunić
Laktašani iz budžeta Srpske “iskopali” pola miliona KM

Laktaši - Direktor i zamjenik direktora preduzeća “Darko komerc” Ostoja Sekimić (65) i njegov sin Darko (38) iz Laktaša prijavljeni su tužilaštvu zbog sumnje da su putem te firme nezakonito izvadili oko 330.000 metara kubnih šljunka iz Vrbasa na području Laktaša.

Sekimiće terete da su u više navrata od januara 2016. do novembra 2018. godine iz rijeke vadili šljunak u mjestu Otoka na lokacijama Mala Ada i Bistrica, a da su to radili bez potrebnih dozvola i odobrenja Javnog preduzeća “Vode Srpske” i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema navodima prijave, privrednici iz Laktaša su tako izbjegli plaćanje naknade na šljunak izvađen iz vodotoka, a koja iznosi 1,5 KM po metru kubnom izvađenog šljunka. Na taj način nezakonito su zaradili 4.728.800 KM, a budžet Republike Srpske su oštetili za oko 501.800 KM.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) naveli su da prijavljene terete za nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

- Protiv O. S. i D. S. podnijeli smo izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su bez odobrenja “Voda Srpske” i saglasnosti nadležnog ministarstva organizovali, vodili i nadzirali iskop i eksploataciju riječnog šljunka iz korita Vrbasa, a zatim su ga dalje prodavali, pri čemu su izbjegli plaćanje naknade na izvađeni šljunak - saopštili su iz MUP-a RS.

Darko Sekimić odbacio je te optužbe objasnivši da je jedini problem to što “Vode Srpske” ne žele da produže njihovoj firmi dozvolu za vađenje šljunka koju su ranije imali.

- Nijedna firma za eksploatisanje šljunka iz Laktaša nema dozvolu za vađenje, što govori da nije problem u našoj firmi. Duže od dvije godine tražimo produženje dozvole, ali odgovora nema. Ne znam iz kojih razloga nam ne produžuju dozvolu, uredno plaćamo sve poreze i ispunjavamo obaveze prema državi - kazao je Sekimić.

On je dodao da je firma “Darko komerc” prošle godine prešla na drugi sistem vađenja šljunka.

- Kupujemo zarasle parcele u blizini rijeka na kojima ima šljunka. Kada izvadimo pijesak, te parcele prekrijemo zemljištem i posadimo kanadske topole. Na taj način ne štetimo okolini, naprotiv, svi imaju koristi od takvog vađenja šljunka - rekao je Sekimić i dodao da ih je na ovim parcelama nedavno posjetila nadležna osoba iz “Voda Srpske”. Sekimić je istakao da se nada da će uskoro dobiti dozvolu za ove poslove.

 

Poslovanje

Darko Sekimić kaže da se firma “Darko komerc”, pored eksploatacije, bavi i drugim djelatnostima i da im poslovanje nije ugroženo ni nakon što nisu dobili neophodne dozvole iz “Voda Srpske”.

- Uspješno poslujemo, a bavimo se i izgradnjom stanova, proizvodimo beton i imamo benzinsku pumpu - rekao je Sekimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana