Oпрез: Знакови који указују на то да је дијете жртва насиља на интернету

GS
Foto: Shutterstock

Више од двије трећине дјеце и младих (74 одсто) има профил на некој друштвеној мрежи. Чак 41 одсто дјеце у доби од 9 до 10 година, те 72 одсто оних у доби од 11 до 12 година, признаје да има свој профил, иако је минимална доб за отварање рачуна на већини друштвених мрежа 13 година.

Дјеца данас све раније почињу користити дигиталне уређаје, а генерације које одрастају у дигиталном добу уживају бројне предности које им интернет доноси. Али, уз све те предности, ту су и одређени ризици. У дигиталном, баш као и у стварном свијету, млади могу бити изложени различитим облицима насиља. Ова врста злостављања назива се дигиталним, онлајн или сајбер насиљем.

Како препознати да дијете доживљава сајбер насиље

Постоји неколико знакова на које родитељи требају обратити пажњу како би препознали евентуалне проблеме с којима се њихово дијете суочава на интернету.

Необјашњиве физичке промјене

Врло је важно пратити како се дијете понаша и разговарати с њим. Свакодневно одвојите неколико минута како бисте попричали с дјететом и тако примијетили евентуалне психичке или физичке промјене. Ако дијете изненада смрша или се удебља, важно је отворено разговарати с њим и питати га шта га мучи.

Као и одрасли, дјеца кад су под великим стресом често доживљавају физичке промјене – било да нагло губе или добијају на тежини, покушавајући тако прикрити своје праве осјећаје.

Нагле промјене расположења

Ако је ријеч о тинејџерима, нагле промјене расположења често су повезане с пубертетом. Ипак, не бисте требали занемарити те промјене ако трају данима и постају све израженије. Честе промјене расположења или кратки, брзи одговори, могу бити знак да се нешто озбиљно дешава у животу вашег дјетета.

Губитак интереса за активности

Кад се дијете почне изненада повлачити из друштва, избјегавати активности које су му прије биле омиљене и дистанцирати се од вас, то може бити знак да се суочава с проблемима с којима не зна како се носити.

Напуштање друштвених мрежа

Посебну пажњу обратите на овај знак. У данашњем времену готово сва дјеца имају паметне телефоне и профиле на друштвеним мрежама, па је прилично неуобичајено ако дијете изненада одлучи напустити друштвене мреже. Иако им понекад само треба пауза од интернета, свакако је важно разговарати с дјететом и сазнати прави разлог зашто је одлучило “нестати” с друштвених мрежа.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана