Смањује упалу, холестерол и оксидативни стрес: Ово воће је спас за масну јетру

GS
Смањује упалу, холестерол и оксидативни стрес: Ово воће је спас за масну јетру

Укључите ово воће за масну јетру у своју свакодневну исхрану. Ово воће може помоћи у детоксикацији и прочишћавању, чиме се спречавају болести јетре.

Да ли сте знали да наша исхрана игра значајну улогу у заштити наше јетре и обезбеђивању оптималног здравља? Храна коју једемо има кључну улогу у подршци функцијама јетре. Многе врсте воћа богате су антиоксидансима и витаминима и могу помоћи у смањењу упала и побољшању функције јетре.

Болести јетре постају све већи проблем, али су реверзибилне уз правилан приступ. Укључите ово воће у своју исхрану како бисте побољшали здравље јетре и опште здравље.

Шта је масна јетра?

Масна јетра је стање у којем се вишак масти нагомилава у јетри. Здрава јетра садржи мали проценат масти. Болест масне јетре се јавља када садржај масти у јетри премашује 5% њене тежине. Особе са прекомјерном тежином или гојазне су склоније развоју ове болести. Зато уравнотежена исхрана, губитак тежине и вјежбање могу помоћи.

 Воће за масну јетру

Грејпфрут

Према студији објављеној у Националној библиотеци медицине, грејпфрут повећава нивое антиоксиданса као што су нарингин и нарингенин, који се препознају по својој способности да се боре против упала и штите јетру од бактерија. Грејпфрут такође помаже у поправци оштећења јетре узрокованих масном јетром.

Јабуке

Јабука дневно може помоћи у смањењу проблема са јетром. Јабуке су богате растворљивим влакнима која помажу у смањењу масти у јетри и олакшавају процесе детоксикације.

Авокадо

Авокадо је једно од најважнијих воћа за здраву јетру, јер је богато здравим мастима које штите јетру од потенцијалних оштећења. Укључивање авокада у исхрану такође је корисно за здравље срца и може спречити остеопорозу.

Бобичасто воће

Јагоде, малине и купине садрже много антиоксиданса који активно доприносе здрављу јетре. Њихова редовна конзумација може помоћи у одржавању крвног притиска и холестерола, док смањује оксидативни стрес, пише хеалтхсхотс.

Папаја

Папаја, богата витаминима и ензимима, добра је за срце, пробаву и имунолошки систем. Помаже у пробави и смањује оптерећење на јетри, омогућавајући јој ефикасније функционисање.

Боровнице

Боровнице су богате антиоксидансима који смањују упалу и оксидативни стрес у јетри. Повезане су са смањењем јетрене фиброзе и мањим повећањем телесне тежине јетре.

Киви

Киви не само да јача имунолошки систем, већ и подржава здравље јетре захваљујући свом јединственом саставу витамина и минерала. Садржи моћне антиоксидансе који спречавају болести масне јетре.

Цитруси

Цитруси, попут поморанџи, лимуна и лимете, обезбеђују висок ниво витамина Ц и јачају имунолошки систем. Ови есенцијални нутријенти штите вашу јетру и помажу у процесима детоксикације.

Друге промјене у начину живота које подржавају функцију јетре

Поред конзумирања воћа за масну јетру, постоје и друге практичне и једноставне мере које можете предузети да бисте осигурали здраву функцију јетре. Почните са губитком тежине ако имате прекомерну тежину или гојазност. Смањите унос алкохола и једите уравнотежену исхрану, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана